Agencija za lijekove šuti: Hodžićevih 20 respiratora već mjesec na aeorodromu Sarajevo

respiratori
Da bi se okončao carinski postupak uvoza 20 respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali iz ove agencije izbjegavaju odgovore

 

Dvadeset respiratora koje je  "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića uvezla 27.maja iz Kine u BiH i dalje se nalaze na Aerodromu Sarajevo.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH. Tačnije, ovih 20 preostalih respiratora je skladišteno već mjesec dana i kako stvari stoje nepoznanica je kada će biti izmješteni.

Da bi se okončao carinski postupak uvoza 20 respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao nam je Kovačević.

No, ova dozvola još nije odobrena "Srebrenoj malini". Ova firma nedavno je  platila PDV za uvoz u iznosu od 265.131,19 KM. Ranije je uzvezeno 80 respiratora i oni su skladišteni na prostoru Federalne uprave civilne zaštite gdje također stoje mjesecima i nikada nisu podijeljeni bolnicama.

Kada je u pitanju Agencije za lijekove i njen direktor Aleksandar Zolak on je postao osumnjičeni u aferi "Respiratori" zajedno s Fadilom Novalićem, Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom. Zbog osnova sumnje da je nezakonito izdao dozvolu za uvoz ove opreme određene su mu mjere zabrane komuniciranja s svjedocima i suosumnjičenima.

No, već danima čekamo odgovore iz ove agencije, da li su "Srebrenoj malini" dali novu dozvolu, jer je prvoj istekao jednomjesečni rok.

Čekamo ih skoro 15 dana.

Tužilaštvo BiH za to vrijeme vodi istragu oko nabavke i uvoza 100 respiratora po cijenu od 10,5 miliona KM. Istraga je nedavno proširena i saslušava se veliki broj svjedoka.