Agresivna kampanja trgovačkih lanaca iz Hrvatske: Godinama otimaju radnike iz BiH, sada žele i kupce

,

Hotelijeri iz Hrvatske i trgovački lanci mame sezonce iz Bosne i Hercegovine privlačnim platama, ostavljajući domaće poslodavce bez potrebnog kadra.

Trgovci iz Hrvatske šire se na susjedno tržište putem agresivnih reklama, obećavajući široke asortimane po povoljnim cijenama. Stanovnici pograničnih područja u BiH sve češće odlaze na kupovinu u Hrvatsku, potaknuti nižim cijenama robe, dok lokalni trgovci izražavaju zabrinutost zbog gubitka kupaca.

Ekonomisti naglašavaju potrebu za reformama u cijenama, porezima i plaćama kako bi se spriječilo daljnje migracije potrošača prema susjedstvu.

Hotelijeri iz Hrvatske godinama privlače radnu snagu iz Bosne i Hercegovine nudeći im primamljive plaće, stvarajući praznine na domaćem tržištu rada.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da stanovnici pograničnih mjesta u BiH već odlaze u nabavku u Hrvatsku te da tamošnji trgovački lanci reklama samo žele omasoviti te odlaske.

Da je u Hrvatskoj jeftinije možemo provjeriti jednim klikom u katalozima koje njihovi veliki trgovački lanci imaju na svojim sajtovima. Pogotovo kada su u pitanju vikend akcije, može se naći more proizvoda po znatno nižim cijenama nego kod nas. Baš prije par dana sam gledala katalog jednog velikog marketa u Hrvatskoj, gdje je kilogram pilećeg mesa 2,97 eura. Gdje se kod nas kilogram pilećeg mesa prodaje za šest KM, nigdje – naglašava Marić.

Dodaje da se u takvoj situaciji uopšte ne čudi što se hrvatski trgovački lanci reklamiraju kod nas.

Vjerovatno će stanovnici pograničnih mjesta sve češće prelaziti granicu radi nabavke, jer im je isplativo. Godinama su Hrvati kupovali raznu robu u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Kostajnici zbog nižih cijena, ali očigledno da će taj trend biti promijenjen – priča Marić.

Ona smatra da bi potezi konkurencije trebalo da zabrinu domaće trgovce i “natjeraju” ih da dobro obrate pažnju prilikom formiranja cijena.

Naša privreda usljed učestalih migracija i činjenice da nas je sve manje već ima probleme i ako ćemo sad još u kupovine odlaziti izvan granica zemlje, šteta je neminovna. Našim trgovcima je glavni moto: “Potrošači moraju jesti, doći će u trgovinu”, uopšte se ne obaziru na poređenja i cjenovnike u komšiluku. Primjera radi maslac od 250 grama, istog proizvođača kod nas košta osam KM, a u Njemačkoj manje od dva eura. Svako povećanje cijene bilo kog energenta kod nas automatski dovodi do poskupljenja robe na rafovima. Plus što se gramaža neprestano smanjuje – rekla je Marić.

Ovaj trend proširio se i na trgovinske lance koji putem agresivnih reklama privlače kupce iz BiH obećavajući im niže cijene robe. Na društvenim mrežama u BiH, korisnici su preplavljeni sponzoriranim objavama trgovačkih lanaca iz Hrvatske, pozivajući stanovnike BiH da vikendom posjete njihove markete u Slavonskom Brodu i Požegi.

Ovakav trgovinski rat između trgovaca iz Hrvatske i domaćih poslodavaca ukazuje na potrebu za reformama u cijenama, porezima i plaćama kako bi se zadržala radna snaga i spriječila daljnja migracija potrošača prema komšiluku.