Agresoru su i djeca bila meta

asd
Ubijeni su Indira i Jasmina Brković, Mirza Dedović, Danijel Jurenić, Nermin Rizvanović i Admir Subašić

Prije 27 godina agresorska granata, koja je pala među djecu na Alipašinom Polju u Ulici bosanska kod broja 4 dok su se sankala, ubila je šest i ranila šest najmlađih građana.

Toga dana na Alipašinom Polju ubijeni su Indira Brković (12 godina), Jasmina Brković (pet), Mirza Dedović (osam), Danijel Jurenić (11), Nermin Rizvanović (13) i Admir Subašić (osam godina).

Zločin

U znak sjećanja na sve njih, u petak su roditelji i porodice ubijene djece, kao i brojne delegacije i prijatelji na mjestu stradanja položili cvijeće i vijence te učenjem Fatihe i minutom šutnje još jednom odali počast ovim žrtvama agresije.
U ime KS-a cvijeće je položio Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS-a.

Granata je prije 27 godina pala među djecu u Ulici bosanska kod broja 4

- Svake godine obilježimo godišnjicu ovog zločina i s tugom se sjetimo ovih naših malih sugrađana, ali i svih ostalih žrtava koje su ubijene u toku agresije na naš grad i državu. Nažalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjerska i nacionalna opredjeljenja svojih žrtava. Svi koji su u tom periodu živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevna živa meta Vojske Republike Srpske, rekao je Avdić.

Podsjetio je na to da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Haagu osudio komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislava Galića na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Njegovog nasljednika Dragomira Miloševića Sud je osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i komandant Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim žrtvama Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, navedeno je u presudi.

Zvjerski način

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kazao je da je ubijeno šestoro djece, šest nevinih bića.

- Šest nevinih bića koja su se samo igrala i uživala u zimskim radostima ubijeno je na tako zvjerski način. Obilježavanjem godišnjice čuvamo sjećanje na ubijenu nevinu djecu i čuvamo istinu od zaborava, rekao je Grabovica.
Cvijeće su, između ostalih, položili i počast žrtvama odali predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Unije civilnih žrtava rata KS-a i OŠ “Meša Selimović”.