Agro-Pilot d.o.o. organizuje blok edukacija iz poljoprivrede

Zimski period je idealan za stručna predavanja, edukacije i promocije poljoprivrednih artikala. U ovom periodu poljoprivredni proizvođači se pripremaju za nadolazeću sezonu. Razmatra se u kojem pravcu će poljoprivredno gazdinstvo da okrene svoje poslovne ambicije. Razmatra se koje to biljne kulture će se zasijavati, koja sjemena uzeti u obzir i od kojih sjemenskih kuća. Slična je stvar s planom ishrane domaćih životinja. Farmeri istražuju da li postoji povoljniji proizvođač stočne hrane i kakav je kvalitet iste.

Upravo iz navedenih razloga Poljoprivredna apoteka Agro-Pilot d.o.o. iz Velike Kladuše, uz pomoć renomiranih kompanija iz BiH, ali i inostranstva, organizuje blok stručnih predavanja za poljoprivredne proizvođače kako bi imali najbitnije informacije iz prve ruke te stvorili kontakt sa stručnim licima iz ovih renomiranih kompanija. Ova se poljoprivredna apoteka nalazi u Zborištu, mjesnoj zajednici koja je na granici općina Velike Kladuše i Bužima. Bave se prodajom poljoprivrednih artikala te kooperativnom proizvodnjom krastavca kornišona, a nude besplatne savjete za poljoprivrednu proizvodnju. 

Prvo predavanje će se održati 08.02. (petak) s početkom u 18:00 sati u Osnovnoj školi "Crvarevac" u Bužimu.

Teme predavanja i predavači

  1. 1. "Predstavljanje hibrida kukuruza BC Instituta za 2019. te praktični savjeti za proizvodnju kukuruza", Siniša Srdić, dipl. ing. agronomije, BC Institut Zagreb;
  2. 2. "Predstavljanje programa ishrane domaćih životinja kompanije Patent te praktični savjeti za ishranu svih tipova domaćih životinja", Hasan Nanić, dipl. ing. agronomije, PATENT CO, Mišićevo, Srbija;
  3. 3. "Zaštita žitarica i povrća te predstavljanje programa zaštite kompanije Bayer", Milan Tomić, dipl. ing. agronomije, Bayer Crop Science Hrvatska & BiH.

Praktični savjeti za proizvodnju kukuruza

Siniša Srdić, diplomirani inžinjer agronomije, promotor sjemenske kuće BC Institut, upoznat će prisutne sa programom sjemena hibrida kukuruza za 2019. godinu. Riječ je o hibiridima kukuruza koji su oplemenjeni samo 150-200 km vazdušne linije od naših prostora pa se smatra da su ova sjemena jedna od povoljnijih u proizvodnji za naša područja. Osim ovog segmenta, ovaj mladi stručnjak će poljoprivrednicima obrazložiti koji su uslovi za gajenje kukuruza i kako prevazići probleme u proizvodnji kukuruza s kojima se naši poljoprivrednici susreću.

Image


Savjeti za ishranu domaćih životinja

Problematika ishrane domaćih životinja je jako stručan koncept mješavine različitih nauka te ovoj tematici treba pristupiti krajnje ozbiljno i sa zavidnim nivoom znanja o fiziologiji domaćih životinja, biohemiji, proizvodnji krmnog bilja, anatomiji domaćih životinja te disciplinama u ishrani domaćih životinja.

Hasan Nanić, agronom opće poljoprivrede iz Bužima, uz pomoć specijaliziranih kolega iz kompanije Patent, obrazložit će kako pravilno pripremiti obrok za stoku te kako obaviti samu ishranu stoke. Kompanija Patent je jedna od vodećih u proizvodnji stočne hrane na Balkanu. U njoj su uposleni stručni kadrovi za ovu oblast koji su na raspolaganju farmerima. Ovo predavanje je jako bitno za farmere Unsko-sanskog kantona jer se nalazimo na prekretnici iz poluekstenzivne u intenzivnu stočarsku proizvodnju.

Zaštita povrtlarskih i ratarskih kultura

Svjedoci smo klimatskih promjena za koje je statistički i metodološki dokazano da utječu na formiranje novih oblika patogena i štetočina te stvaranja rezistentnosti kod istih na postojeće aktivne materije u pesiticidima koje koristimo za zaštitu biljaka.

Kod proizvodnje kukuruza i strnih žitarica borimo se sa korovima, a samom osnovnom obradom zemljišta i poštovanjem plodoreda možemo puno toga da promijenimo. Ukoliko smo prinuđeni da obavljamo hemijsku zaštitu herbicidima, trebamo znati kako ih primijeniti, kada, u kojoj mjeri, za koje vrste korova se koriste pojedini herbicidi i tome slično.

Kod proizvodnje povrća u zatvorenom prostoru borimo se insektima koji su i vektori različitih bolesti. Kooperativna proizvodnja krastavca kornišona je u problemu zbog mogućeg stvaranja "forme specialis" Pseudoperonospora cubensis bolesti pa je nužno koristiti nove fungicide nekoliko godina i slične radnje kako bi zaštita bila efikasna i ekološki prihvatljiva. Više o svemu ovome govoriti će Milan Tomić, diplomirani inžinjer agronomije uposlen u kompaniji Bayer Crop Science Hrvatska i BiH. Riječ je o jednoj od najozbiljnijih kompanija koje proizvode zaštitna sredstva, globalno gledajući.

Nagradna igra

Prisutne očekuje bogata nagradna igra gdje mogu osvojiti sjeme hibrida kukuruza sjemenske kuće BC Institut, opremu za ishranu domaćih životinja, stočnu hranu i mnoge druge nagrade.