Ahatović: Kosovo je završena priča, vrijeme je za BiH

Mesićev poziv neće biti ozbiljno shvaćen, nego će se gledati kao njegov subjektivan stav", kazao je stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović za Vijesti.ba komentirajući poziv Stipe Mesića da se pomogne BiH na NATO putu.

Podsjećamo, bivši predsjednik Hrvatske je u Prištini povodom 20 godina od NATO akcije na Kosovu pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne BiH.

"Nažalost, u Bosni i Hercegovini nema tako jakih i odlučnih lidera koji su spremni raditi za dobrobit svih građana kao što je slučaj u Sjevernoj Makedoniji, a izostaje i snažna podrška međunarodne zajednice. To namjerno govorim ovdje na Kosovu na kojem je spriječen masovan zločin, umnogome zahvaljujući međunarodnoj zajednici, NATO savezu i raspoređivanju NATO-ovih postrojbi na teritoriju Kosova. Zbog toga sa ovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u euroatlantskim integracijama", kazao je Mesić.

Ahatović smatra kako je Mesić vrlo jasno u Prištini rekao predstavnicima međunarodne zajednice kako je Kosovo završena priča, te da još preostaje da se riješi pitanje Bosne i Hercegovine. 

"Poenta cijele priče je da se sada ide u američke predsjedničke izbore, tako da će cijela priča oko globalnih kretanja jedno vrijeme biti na stand byu, dok će se raditi samo stvari koje se moraju raditi. Ovaj dio Balkana će se rješavati nakon što se izabere predsjednik SAD-a 2020. godine i u tome se traži jedan prazan hod koji međunarodna zajednica sada ima da bi se ostvarili određeni ciljevi ili se zauzele bolje početne pozicije za dalje prestrojavanje koje sasvim sigurno slijedi", kaže Ahatović.

Što se tiče Zapadnog Balkana, dodaje Ahatović, tu su stvari jasne, s Kosovom je stvar potpuno završena.
"Jake poruke su poslali Madeline Albright, Wesley Clark i Bill Clinton koji su bili u Prištini, prema tome, ako je iko pametan shvatit će poruke, jer kao što se u BiH kaže "i išaret je pametnom dovoljan", ističe on.

Što se Mesićeve priče tiče, Ahatović kaže da ona ima uporište međutim to će se shvatiti kao njegovo subjektivno razmišljanje, jer je on poznat kao neko ko zagovara politiku ravnopravnosti i mira. 

"Iako je Mesić relevantan u tom smislu, čovjek je od iskustva koji je bio u dva mandata predsjednik Hrvatske, međunarodna zajednica radi po sasvim drugačijim pravilima, jer njihov sistem odlučivanja je drugačiji", smatra on.

Ahatović ističe kako je pitanje je hoće li Trumpova administracija ostati u ovom kapacitetu ili će se nešto mijenjati, jer postoji zakuhavanje priče o njegovom opozivu, javljaju Vijesti.

Kada su u pitanju američki izbori za predsjednika, Ahatović smatra da bi demokratski kandidat Joe Biden bio možda najbolji izbor, jer poznaje najbolje prilike na Balkanu i u našoj zemlji.

"Biden je dugo vremena zagovarao pomoć BiH još 1994. godine tokom rata i on je je neko ko najbolje poznaje situaciju na Balkanu, dolazio je i kao potpredsjednik u Sarajevo prije osam, devet godina i tada je poslao vrlo jake poruke da se mora raditi na integraciji zemlje i da se ratne priče moraju zaboraviti, ali do toga nije došlo", zaključio je Nedžad Ahatović.