Ahmetović: Čoviću i Dodiku je BiH usputna stanica u kojoj borave i vladaju samo zbog novca

Sadik Ahmetović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i kandidat za predsjednika RS, saopćio je da su Milorad Dodik i Dragan Čović svojim posljednjim izjavama pokazali da im je BiH usputna stanica u kojoj borave i vladaju samo da bi uzeli platu i imali skoro neograničenu političku moć.

Ahmetović ističe da obojica imaju "rezervne države" i državljanstva. Dodik Republike Srbije, Čović Republike Hrvatske, te da ga više i ne čude izjave u kojima propagiraju interese naših susjednih država, a ne interese države BiH u kojoj žive.

"Čović otvoreno podržava gradnju Pelješkog mosta, a Dodik mu pomaže sa pričom o trećem entitetu. Lekciju u 'hrvatskoj samoupravi' sada obojica znaju, pa 'treći entitet' serviraju jedan drugom, onako usputno. Dodik uvodi ćirilicu kao jedino zvanično pismo u institucijama RS i najavljuju se kazne za one koji je ne primjenjuju, po uzoru na srbijanske vlasti. Obojica, zajedno sa legitimno biranim predstavnicima bošnjačkog naroda koji ne reaguju na ovakav način razgradnje BiH, opasno se igraju sa osnovnim postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", ističe Ahmetović.

Naveo je da ni Dodik, a ni Čović, ne shvataju da nema više razgradnje Bosne i Hercegovine, te da je građanska BiH jedina opcija koju ova država ima. 

"Vidjeli smo početkom 1992. godine kako počinje i kako se završava bilo šta nametnuto silom u Bosni i Hecegovini. Umjesto da radimo na zajedništvu, građanskoj BiH koja je najbolja poveznica za jačanje države BiH i ekonomski i politički, slušamo priče sa početka devedesetih", dodao je Ahmetović.

Ovu situaciju koju imamo od kraja rata, naglašava Ahmetović, možda je najbolje opisao reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, koji je u intervjuu "Glasu Amerike" opisao BiH kao "feudalnu državu sa despotima koji vladaju narodima", ističući da "nije moguće imati jako društvo u kojem je pojedinac zakinut". 

"Ne treba nam mnogo pameti da uvidimo, ako to želimo, da BiH treba svakog pojedinca, da bi prosprerirala. Pojedinca, nebitno na vjeru i naciju. Na žalost, sada imamo sve obratno. Etnicitet naspram pojedinca. Državu BiH ubuduće moramo graditi na snazi svakog pojedinca, a ne kolektiviteta koji je ef. Kavazović opisao kao 'tor'", zaključio je Sadik Ahmetović.