Ahmetović: Sramotno je šta smo sebi dopustili

Sramotno je da ova država nema više nimalo dostojanstva, kazao je danas Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka nakon izjava ruske zvaničnice Valentine Matviyenko u obraćanju bh. parlamentarcima.

Ahmetović je kazao da se svaki građanin BiH mora osjećati jadno, ukoliko mu je stalo do ove zemlje, nakon današnjih izjava ruske zvaničnice.

"Svaki građanin Bosne i Hercegovine, kome je iole stalo do ove zemlje, danas se morao osjećati ne loše – već jadno. Poraženi smo i poniženi od strane „velikih prijatelja“ , susjeda i koja ironija, garanta Dejtonskog mirnovnog sporazuma. Pred nosom nam otimaju zemlju i more, dok vladajuće bh. strukture sjede skrštenih ruku i to sve nijemo posmatraju. Nijemo posmatraju i ćute i dok nam u sred BiH i Sarajeva, u Parlamentu BiH,na sjednici Doma naroda, Ivanovna Matvijenko priča o velikom prijateljstvu Rusije sa BiH, prosperitetu, o tome šta trebamo uraditi. Šta smo mi, ko smo mi kad svako sebi daje za pravo da nam dijeli savjete i miješa se u unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine? Za razumjeti je da nas smatraju malim i nesposobnim, s obzirom na to ko nas vodi i dokle nas je doveo u ovom trenutku, ali dokle više? Dokle će nas više koristiti za svoja prepucavanja, nametati nam svoja mišljenja i jačati svoj uticaj? Kome će se ova država prikloniti valjda trebaju odlučiti njeni građani, a ne neka Valentina, Valentin i njima slični.Gospođa Ivanovna Matvijenko je sebi dala za pravo da govori o „civilnom ratu“, a mi smo joj to dozvolili i to usred našeg Parlamenta?" kazao je Ahmetović.

Dodao je da je "sramotno šta smo sebi dopustili".

"Sramotno je da ova država više nema ni malo dostojanstva i koliko se igramo sa sudbinama ljudi. Zašto se gospođa Ivanovna Matvijenko, kada je već tako dobro upoznata sa novijom istorijom BiH, nije dotakla i Srebrenice i priznala šta se tamo zaista dogodilo u kako ona kaže – „civilnom ratu“? Naravno, nije, stavile je veto na priču o gradu u kome se desilo najveće stradanje i genocid na ovim prostorima. Evo pozivam gospođu Ivanovnu Matvijenko da dođe u Srebrenicu na čas istorije, kada je već tako blizu. Lično ću je dočekati i odvesti do Memorijalnog centra Potočari, samo da vidimo da li će onda imati nešto za reći o građanskom ratu. U kom građanskom ratu se dešava Srebrenica?! Sramotno je šta smo sebi dopustili i na koliko niske grane smo spali. I nije kriva Ivanovna Matvijenko, ona već sutra neće znati ni gdje je bila ni šta je govorila. Krivi su naši velikani koji su dopustili da nas ovako ponižavaju u sred Sarajeva. Sa ovom strukturom ljudi na vlasti izgubili smo i zemlju i more i stav i dostojanstvo. Šta još trebaju da nam uzmu, šta još hoće od ovog napaćenog naroda? Sramota!", kazao je Ahmetović.