Ahmetović: Zakon o lokalnoj upravi RS nije ispunio ni dio očekivanja

Novi zakon na državnom nivou bio bi idealno rješenje za oba bh. entiteta

Sadik Ahmetović, potpredsjednik Nezavisnog bloka BiH i kandidat Proevropskog BiH za predsjednika/potpredsjednika RS, tvrdi da Zakon o lokalnoj upravi RS nije ispunio ni dio očekivanja, pogotovo u domenu zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u ovom bh. entitetu.

 

Istakao je da bi se umjesto ovog zakona na nivou BiH trebao usvojiti novi Zakon o zapošljavanju povratnika u BiH, u cilju izbjegavanja diskriminacije prilikom zapošljavanja.  

- Zalagat ćemo se da se poslije izbora usvoji jedan ovakav zakon te da za njegovu provedbu bude nadležno Vijeće ministara BiH. Trenutna rješenja koja imamo su dobra na papiru, ali i diskriminatorska u primjeni - naglasio je Ahmetović.

Ovaj sporni zakon trebao je u praksi da pomogne povratnicima prilikom zapošljavanja u lokalnoj upravi u skladu s procentualnom zastupljenošću Bošnjaka i Hrvata i s popisom stanovništva iz 1991. godine. Međutim, prema posljednjim podacima, vidi se koliki je nesrazmjer između zakona i njegove primjene jer u Prijedoru od 208 općinskih službenika radi 19 Bošnjaka i pet Hrvata, a u Banjoj Luci od 731 administrativnog službenika pravo na rad dobila su 24 Bošnjaka i 37 Hrvata.

- Ovo se mora riješiti zakonski. Novi zakon na državnom nivou bio bi idealno rješenje za oba bh. entiteta. To više nije samo problem povratnika. Već i cijele nove generacije, djece povratnika koja bi već trebala da imaju posao, ali ga ne mogu dobiti - zaključio je Sadik Ahmetović.