Sadik Ahmetović zatražio smjenu ministra Igora Crnadka

Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pozvao je danas ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da podnese ostavku.

– Njegova posljednja odluka, da ne proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je uputila Udruženju “Majke Srebrenice” povodom smrti Hatidže Mehmedović, pokazuje njegov odnos prema genocidu u Srebrenici, na šta sam do sada već upozoravao i tražio njegovu smjenu. To ne samo da je dehumanizacija Mehmedovićeve, jedne od posljednjih faza negiranja genocida, već i ozbiljan diplomatski prekršaj, naglašava Ahmetović.

On je prije dvije godine, pred komemoraciju žrtava srebreničkog genocida 11. jula, već podnosio zahtjev kao državni poslanik za smjenu Igora Crnadka. Međutim, njegova inicijativa nikada nije ušla u parlamentarnu proceduru.

Ahmetović je tadašnje obrazloženje inicijative poslanicima dostavio i pismeno, a u usmenom obrazloženju je naveo da Crnadkovu smjenu traži jer je djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova zabranio da učestvuju u aktivnostima u obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Već tada sam upozoravao na Crnadkov stav o Srebrenici, žrtvama genocida i njegovom negiranju. Međutim, rukovodstvo Predstavničkog doma BiH nije napravilo samo prekršaj u radu jer nikada ovu inicijativu nisu stavilo na glasanje, već su stali na stranu Igora Crnadka i zaštitili ga od moguće ostavke. I ovaj put ću im i pismeno dostaviti zahtjev za Crnadkovu smjenu, pa ćemo vidjeti da li će ga i ovaj put zaštiti, rekao je Sadik Ahmetović.

Izvor: