Akademik Enver Ljubović piše o “KULA RADETINA-RADOTINA” u sklopu nove knjige pod nazivom “STARI SREDNJOVJEKOVNI UTVRĐENI GRADOVI I KULE CAZINSKE KRAJINE.”

U nastavku Vam donosimo još jednu od mnogobrojnih znamenitosti koje se nalaze u našoj divnoj Krajini za koju smo uvjereni da su svi čuli ako ne vidjeli. Već smo pisali o nekim pričama tačnije historijskim znamenitostima koje je akademik Enver Ljubović sjedinio u priče te će uskoro biti ispisane na koricama knjige koja nosi naziv “STARI SREDNJOVJEKOVNI UTVRĐENI GRADOVI I KULE CAZINSKE KRAJINE.”
Image

Ljubović je dugogodišnji profesor historije i latinskog jezika, a član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini. Dugi niz godina bavi se disciplinama kao što su heraldika, onomastika, toponomastika, epigrafika, genealogija i druge. Objavio je više knjiga sa tematikom heraldike, a napisao je i niz stručnih članaka u različitim časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poznat  je brojnim Cazinjanima, budući da je skoro 20 godina bio profesor u cazinskoj gimnaziji. Iako već godinama živi i radi u Republici Hrvatskoj, Ljubović je ostao privržen ovom kraju, za što je i dokaz njegovo najnovije djelo koje će uskoro ugledati svjetlo dana.

Jednu od mnogih priča koje će nam akademik Enver Ljubović plasirati u novoj knjizi nosi naziv “KULA RADETINA-RADOTINA.”

„Prošetah pored Kule Radetine,  prisjetih se svoga djetinjstva i drugova koji su kao momci otišli iz rodnog kraja u bijeli svijet. Njima u spomen napisah ove stihove u nadi da će se jednog dana vratiti i završiti svoju životnu priču tamo gdje su je započeli.” – napisao je Mirsad Mahmutović.

 

Image

Mnogi su čuli za ovaj fortifikacijski objekat izuzetne spomeničke i kulturno-historijske vrijednosti,  koji  je nakon toliko godina  postojanja, ipak  odolio zubu vremena  te se i danas mogu na objektu prepoznati vanjski gabariti ovoga graditeljskog srednjovjekovnog objekta, koji je u različitim historijskim razdobljima uvijek imao istu ulogu, a to je odbrana i zaštita od različitih neprijateljskih vojski,  koje su prolazili ovim krajem te često pustošile i ubijale okolno stanovništvo.

Samo ime  kule je predosmanlijsko te dolazi od osobnog  ime Rade,  Radeta, radota,   pa je kula  koju je možda  gradio neki  Rade ili Radetina-Radotina  (augmentativ,  nastao od osobnog imena Rade), nazvana je tako, kako se još i danas zove.

Područje Cazina bilo je naseljeno u prethistorijskom vremenu, o čemu svjedoče  arheološki ostaci raznih predmeta od ilovače,  kamena, bronce i željeza,  koji su pronađeni na lokalitetima  Čungar, Gradina i  Selište  i dr.  Kako  se u  okolici Bihaća-Privilica i  Ripča  u 8. st. p. n. e.  živjelo  ilirsko pleme Japodi,  pretpostavlja  se da su  bili prisutni i  na području Cazina i  cijelog prostora  Cazinske krajine, a oni su obožavali vodu,  pa su i njihova naselja uglavnom bila tamo gdje je bilo dosta vode.

Početkom nove ere  na cazinsko  područje naseljavaju se Rimljani.  Kula  Radetina i  kula Bišovac nalazile  su  se u trokutu te su imale namjenu da osiguravaju obrambeno  obližnji utvrđeni stari grad Mutnik, koji se nalazio u samom središtu toga trokuta. Katolička vlastela je držala grad Mutnik, koji je važio za najveću utvrdu u tom području,  sve do njegovg zauzeća  od strane Osmanlija  krajem 16. st.

Kula Radetina zajedno s ostalim srednjovjekovnim gradovima i utvrdama Cazinske krajine predstavljala je dio pograničnog odbrambenog sustava  niza utvrđenih gradova. Kula se prvi put spominje u historijski  dokumentima  kao posjed poznate  plemićke  obitelji Kobasića, koji su bili gospodari Brekovice u 15. i 16. st.  

Od 1577. godine Kula Radetina  dolazi  pod osmansku upravu,  nakon  što su Osmanlije zauzele Cazin. Tada je služila  kao karaula (osmatračnica)  i stražarnica,   po čemu je ovaj kraj oko same kule dobio ime Karaula,  a tako se i danas zove ovaj  prostor. Kula je visoka te relativno uska građevina, koja je bila izgrađena i korištena kao vlastelinski  fortifikacijski objekat, odnosno odbrambeni objekat koji je čuvao posjede plemića Kobasića

Kula je izgrađena na jednoj pećini na strmom i nepristupačnom uzvišenju, pa se pretpostavlja da je postojao tajni ulaz iz pećine koji je do danas ostao neistražen. Ispod Kule nalazi se pećina iz koje izvire potok  Radetina. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je 2012. godine Kulu Radetinu prirodnim i graditeljskim naslijeđem te jedinstvenom graditeljskom cjelinom na ovom prostoru.

Image