Akademik Esad Duraković: O usavršavanju bosanskih apsurda

durakovic

Piše: Akademik Esad Duraković

Ovih dana javnost u Bosne i Hercegovine je uzburkana zbog izjave Ivane Marić o nazivu Bošnjak a povodom njene kandidature za dogradonačelnicu Grada Sarajeva.

Taj „slučaj“ sadrži nekoliko apsurda koji ne samo što onemogućavaju konstruktivnu politiku u zemlji kako bi najzad kročila naprijed nego svjedoče i o temeljitom razaranju DRUŠTVA.

1. Apsurd najvišega reda je to da se osoba koja negira naziv BOŠNJAK (tvrdeći da je nedavno izmišljen, što je notorna neistina, naravno) kandidira za dogradonačelnicu Grada u kome je upravo taj narod većinski. To je moguće samo u ovoj zemljici čuda i apsurda.

2. Apsurd je da njena stranka još uvijek (koliko mi je poznato) nije javno povukla njenu kandidaturu, što znači da cijela njena stranka stoji iza toga apsurda, pa ako hoćete, i neviđenog političkog i društvenog nasilja i ponižavanja većinskog stanovništva Sarajeva.

3. Apsurd je što čelnici nekih političkih partija pokušavaju obrazložiti i pravdati takvo i etičko i političko posrnuće a čine to i neki kolumnisti pa jedan od njih napisao je neki dan – objašnjavajući zašto bi podržao kandidaturu I. Marić – da bi je podržao zato što je „sa onu stranu nacionalističke retorike, što je elokventna i td.“ Očito je ovdje u pitanju konflikt na nivou elementarnog logičkog i konsekventnog promišljanja: kako to da osoba koja krivotvoreno negira povijesno ime naroda, koji je čak većinski, dolazi „s onu stranu nacionalističke retorike“?! Stvari stoje upravo obrnuto!

4. Najzad, to bosansko usavršavanje apsurda koje – zajedno sa svim naprijed navedenim – ponižava Grad, njegove stanovnike, i vrijeđa zdrav razum, okončava se ovako. Politička partija SDA, koliko se vidi iz medija, kidiše na ovu Kandidaturu zbog sporne izjave (izgleda da ista osoba ima i drugih izjava u istome diskursu), a i sama Kandidatkinja navodi kako joj je tu izjavu upravo sada izvadila iz „fijoke“ SDA da bi je diskreditirala. Poenta ovog apsurda je u sljedećem.

Da nije SDA postala gubitnička stranka, da ne vodi tako pogubnu državnu i općenito kadrovsku politiku, ne bi Kandidatkinja ni bila u situaciji da se kandidira jer njena stranka ne bi dobila dovoljno glasova da bi se našla u toj poziciji. Jer, na izborima je mnoštvo ljudi glasalo PROTIV SDA, ogorčeni njenom politikom, po načelu – „daj bilo šta i bilo koga samo da se ovi maknu“! Drugim riječima i konsekventno, upravo takva SDA koja je sada negativno markira Kandidatkinju suštinski je doprinijela da se i Kandidatkinja i njena partija nađu u poziciji koja vodi ka ponižavanju (većinskog) bošnjačkog naroda u Sarajevu, pa i u BiH.

Nevjerovatno je kako to ne uviđaju neki kolumnisti, kako Kandidatkinja i njena partija ne odstupe hitno i posipajući se pepelom, te kako SDA kadrovi ne vide da je sve ovo produkt njihove katastrofične politike! Stranka Kandidatkinje još ima priliku da sačuva obraz povlačeći ovu kandidaturu.