“Ako je zabrana pušenja najveći problem u državi, neka nam zabrane”

kafic
28. maj u Federaciji obilježit će stupanje na snagu Zakona o kontroli duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Odnosiće se na zatvorene javne prostore, vozila gradskog saobraćaja, radna mjesta, kao i privatna vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Kazne za nepoštivanje kreću se od 100 do 15 hiljada KM. No, uoči stupanja na snagu - na snazi su brojne nejasnoće.

 

Zbog zabrane korištenja duvanskih proizvoda u FBiH ponovo brojne reakcije. Tradicionalno, pušači negoduju, dok nepušači zagovaraju pomenuti Zakon.

”Ne pušim, i smeta mi, onaj ko ne puši stvarno smeta, tako da jesam.”

”Ja bih da postoje određena mjesta gdje može da se puši. Ako je to najveći problem u ovoj državi, nek se onda zabrani.”

”Malo je pretjerano, mi smo takav mentalitet da to ne prolazi kod nas, ali eto.”

Da je Zakon teško primjenjiv, ali i diskriminatoran, jer se odnosi na dio Bosne i Hercegovine, smatraju ugostitelji. Kažu, mnogo je nejasnoća, a ‘vruć krompir’ ponovo je prebačen na poslodavce.

”Zakonodavac koji je donio taj Zakon, onakav kakav je donio je prenio sve ovlasti, odnosno zadužio poslodavce da oni kontrolišu, sankcionišu i zaprijetio novčanom kaznom. Za onoga ko ne primjenjuje te obaveze, korisnik duhana, kazna do 100KM, a poslodavca u čijem prostoru se to dešava mora da opomene, upozori da nije dozvoljeno pušenje, da napusti prostor, pa mora da pozove nadležne organe, koji će sankcionisati”, kaže Amir Hadžić, Udruženje hotelijera i restoratera BiH.

A kazna za pravno lice ide i do 5 hiljada KM. U nizu nejasnoća za ugostitelje su i različita pravila za objekte u kojima se poslužuje hrana.

”Ugostiteljski objekti gdje se ne služi hrana mogu odrediti svoje sale da li će biti za pušače ili nepušače. Otprilike, ne mogu tvrditi, ali mislim da je 70-80% objekata gdje se ne služi hrana. Da li to znači da će u tim objektima moći normalno da se puši, samo da istaknete tablu da je objekat za pušenje. E u tim situacijama dobro će biti ugroženi gdje se služi hrana”, kaže Senad Džanić, ugostitelj iz Zenice.

Da će ugostitelji snositi velike novčane gubitke, a poučeni ranijim iskustvima, smatraju i ekonomisti.

”U Banjaluci postoji hotel koji pripada lancu međunarodnih hotela, gdje vlasnik ima velike probleme sa smještajem gostiju, jer kada dobiju informacije da se ne može puštiti u sobama pa i u restoranu, to predstavlja veliki problem i ekonomski i po osnovu zarade”, dodaje Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

No, Zakon ipak stupa na snagu. Kada je riječ o nadzoru njegove primjene, najširi krug nadležnosti imaju kantonalni sanitarni, tržišni, prosvjetni i inspektori rada, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, i dodaju:

”S obzirom na veliki broj privrednih subjekata i javnih ustanova u FBiH koje podliježu primjeni zakona, evidentan je manjak kapaciteta inspekcijskih organa u FBiH za vršenje poslova iz punog obima nadležnosti propisanih Zakonom.”

Iz Udruženja PROI navode da se trenutno radi na izradi podzakonskih akata, kojim će se detaljnije definisati uslovi za implementaciju Zakona.

”Ovim putem apelujemo na ugostitelje da ne rade nikakve ventilacijske ili građevinske ugradnje, da ne bi došli u situaciju da imaju duple troškove nakon službene objave podzakonskih akata”,kaže Jasmina Čekrić.

Osim za ugostitelje, novi period počinje i za više od 35% stanovnika Bosne i Hercegovine, koliko ih trenutno koristi duvanske proizvode. Uprkos negodovanju, vjerovatno će strah od novčanih kazni ubrzati proces prilagođavanja.

Izvor: