Ako laže koza, ne laže rog! Od “miroljubivih i školovanih” migranata do lopova i silovatelja

Migrantska kriza u BiH, tačnije u jednom dijelu BiH – Unsko-sanskom kantonu, još uvijek nije pod kontrolom. Iako je otvaranje novog prihvatnog centra “BIRA”, te ‘upumpavanjem’ nekoliko stotina, pa i miliona maraka od strane međunarodne organizacije IOM smanjilo prisustvo migranata na ulicama grada Bihaća, krivična djela od krađa, provala pa do silovanja su nastavljena.

Podsjećamo, nedavno su pojedini sarajevski portali ismijavali snimak na kojem policijski službenici Uprave policije MUP-a USK  pokušavaju  izbaciti migrante iz kuće u koju su provalili. Prije nešto više od devet mjeseci isti ti mediji predstavljali su ilegalne migrante kao miroljubive i školovane osobe koji bježe iz ratom zahvaćenih područja. 

Međutim, ako malo bolje pogledamo izvještaje nadležnih institucija, prvenstveno Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti BiH, najveći dio ilegalnih migranata dolazi iz područja u kojima nema ratnih sukoba. Naime, radi se o osobama koje dolaze iz Irana, Maroka, Pakistana i Alžira. Dok, drugi dio njih, onaj manji, dolazi iz Sirije i Afganistana.

Slučaj koji je potresao Bihać, a i ostatak Krajine, dogodio se ovih dana kad je migrant silovao 18-godišnju Bišćanku. Kako je ranije objavio MUP USK, radio se o migrantu A.D. rođen 1995. godine u Pakistanu, koji je uhapšen i nad kojim je zavedena kriminalistička istraga.

Službeni podatak MUP-a USK od prije mjesec dana kaže da su migranti počinili preko 250 krivičnih djela do novembra.