Heftičnjak: Ako SDA i NES naprave vlast u Krajini, takva će se formirati i u Federaciji

heft192

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Malo je koja politička grupacija postala narodu odvratnija od tzv. Osmorke koja je i prije nego što je zasjela u vlast napravila toliko autofaulova. Njihovo srljanje u vlast po svaku cijenu sa Dodikom i Čovićem jednostavno ih je razobličilo i pokazalo njihov pravi karakter. Od Konakovićevom začešljavanja da bude ministar vanjskih poslova, čovjek koji je po struci nastavnik fizičkog a od svih stranih jezika najbolje govori rumunjski, pa preko blamaže Kemala Ademovića da sam sebe kandidira u rukovodstvo Doma naroda, pa da ga izaberu delegati iz srpskog i hrvatskog naroda, i to oni iz SNSD-a i HDZ-a, i biranja ljudi sa američke crne liste poput Marinka Čavare, Nikole Špirića i šutnje na sramotne tvrdnje nove predsjednice Federacije Lidije Bradare o njenom prijatelju, ratnom zločincu, Dariju Kordiću... Osmorka se za ovih pet-šest mjeseci pošteno izblamirala, a vlast u Federaciji i brojnim kantonima nije ni na vidiku.  

 

Nakon što sve izgleda blokirano, bez izlaza i izjava međunarodnih predstavnika da neće nametati nikakva rješenja, izgleda da se ipak na vidiku nazire promjena. I tu bi Krajina mogla biti ključna. Naime, nakon brojnih pregovora i lutanja, te najava da će u Unsko-sanskom kantonu vlast formirati SDA, uz nipovce, Našu stranku, još neke zastupnike i Pomak, aktuelni premijer Mustafa Ružnić je okreno ćurak, pa žestoko između redova poručio Konakoviću i Forti – e sad ćete vidjeti kad mi formiramo vlast sa SDA. To se već realizira i već se nazire nova vlast koju će činiti SDA, NES, Demokratska fronta Željka Komšića i SBiH, kojeg NES šlepa sa sobom, prvenstveno zbog vlasti u entitetu Federacija BiH. SBiH praktično ne treba ovoj trojci u USK, ali njihove četiri ruke u Parlamentu FBiH itekako su značajne – bez njih Nikšić, Konaković, Forto i ostale brojne strančice nemaju većinu ni sa HDZ-om, pa bi tako nakon Doma naroda, tačnije Kluba Bošnjaka, izgubili većinu i u Predstavničkom domu, što bi značilo da se moraju dijeliti nove karte: a tu bi glavnu ulogu ponovo imale SDA i HDZ.

 

Tu dolazimo do paradoksa, da će onda SDP imati blokadu u rukama, zbog potpredsjednika Igora Stojanovića, bez čijeg potpisa ni HDZ niti SDA ne bi do kraja mogli formirati Vladu Federacije. SDP i sam Stojanović su, aludirajući na ponašanje SDA-ovog potpredsjednika Refika Lende, sedmicama izjavljuju da bi oni dali potpis da budu u takvoj poziciji, da neko drugi ima većinu u Predstavničkom domu. Krajina bi mogla biti ključna za raspetljavanje gordijevog čvora zvanog uspostava vlasti nakon oktobarskih izbora. Da zaključimo, politička trgovina koja vlada našom svakodnevnicom, bilo da vlast napravi Osmorka i HDZ, ili SDA sa otpadnicima iz Osmorke i HDZ, građanima će biti isto. Osim želje za foteljama, političkim osvetništvom, tenderisanjem i zapošljavanjem svojih stranačkih kadrova, u stvarnosti niko od njih i ne nudi ništa drugo. Pad vladavine Bakira Izetbegovića je važan. Ali on sam po sebi ne smije postati jedini cilj. Posebno ne, ako samo u njegove cipele uđe neki drugi političar koji će se isto ponašati.