Ahmetović: Ako srbijanske vlasti ne smjene Radetu, u BiH se mora proglasiti "personom non grata"

Srbija se pod hitno treba osloboditi ratne prošlosti, ako misli da ide u evopsku budućnost, izjavio je potpredsjednik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović reagirajuću na nove izjave Vjerice Radete, potpredsjednice Skupštine Srbije.

"Posljednja u nizu izjava je opet ona Vjerice Radete, potpredsjednice Skupštine Srbije da je Hatidža Mehmedović 'čisto zlo'. Hatidža Mehmedović, koja je preminula u julu, prvo je bila majka i supruga, a preko Udruženja 'Majki Srebrenice' i borac za istinu o genocidu u Srebrenici. Ne mogu da shvatim koje 'zlo' spopada drugu osobu da majku koja je sahranila dva sina i muža i riječima se borila protiv svakodnevne nepravde nazove 'zlom'? I sa kojim pravom?", upitao je Ahmetović.

Vezana vijest: Bez imalo stida: Vjerica Radeta ponovo izvrijeđala Hatidžu Mehmedović (VIDEO)

Kao predsjednik Memorijalnog centra u Potočarima, navodi on, osam godina je sarađivao sa Hatidžom Mehmedović. 

"Svjedok sam da nikada nije generalizovala zločine, te da je samo tražila pravdu, istinu i kaznu za pojedince koji su pobili najmanje osam i po hiljada ljudi u julu 1995. godine, što su međunarodni sudovi okategorisali kao genocid. Vlasti u BiH nisu uradile ništa, nakon brutalnog vrijeđanja Mehmedovićeve, dan nakon njene smrti. Jače i brže su reagovali predstavnici opozicije i liberalnih stranaka koji su u Skupštini Srbije tražili Radetinu smjenu i koja će se naći na dnevnom redu. Ako srpske vlasti ne smjene Radetu, ovo Predsjedništvo BiH ili ovo koje je na odlasku trebalo bi je proglasiti 'personom non grata", naveo je Ahmetović.

Podsjetimo, poslanica Šešeljovog SRS-a Radeta komentarisala je njen sramotni tvit nakon smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović, a zbog kojeg će Skupština Srbije ponovo raspravljati o njenoj funkciji, te je za Mehmedovića kazala da je zlo.