Iran: Ako Trump želi niže cijene nafte, neka se povuče sa Bliskog istoka

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi se povući sa Bliskog istoka ako želi da cijena nafte prestane rasti, izjavio je u srijedu iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh, prenose agencije.

"Trump pokušava ozbiljno smanjiti izvoz iranske nafte, ali i osigurati da cijena nafte ostane ista, no nije moguće ostvariti i jedno i drugo", rekao je Zanganeh za Iransku studentsku novinsku agenciju - ISNA, prenosi Reuters.

"Ako želi da cijena nafte ostane ista i da tržište ostane stabilno, trebao bi prestati s nepotrebnim upletanjem u politiku Bliskog istoka i biti prepreka proizvodnji i izvozu iranske nafte."

Zanganeh tvrdi kako iza nedavnog rasta cijena stoji upravo američki lider, a ne Organizacija zemalja izvoznica nafte - OPEC.

"Trump krivi OPEC za ono što je on napravio i izazvao: rast cijena nafte i poremećaj tržišta", istakao je iranski ministar i dodao kako članice OPEC-a nemaju kapaciteta za povećanje proizvodnje.

Očekivanje sankcija povećalo cijene

U govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u utorak, Trump je ponovo pozvao OPEC da poveća proizvodnju nafte i da prestane povećavati cijene.

Također je optužio Iran da sije haos te zaprijetio daljnjim sankcijama.

Sjedinjene Američke Države će 4. novembra aktivirati sankcije kako bi se obustavio izvoz nafte iz Irana, trećeg po veličini proizvođača u OPEC-u.

Očekivani gubitak energenta iz Irana bio je veliki faktor u nedavnom rastu cijena sirovine, navodi Reuters.