Ogrešević: Ako u SDA računaju da ćemo automatski "uskočiti" u većinu, onda se varaju

Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA, komentirao je najnovija dešavanja u vezi s formiranjem vlasti u BiH te istakao da ta stranka nije ničiji „rezervni igrač“.

- Prije svega, A-SDA nije ničija rezervna klupa, tako da, ako u SDA računaju da ćemo automatski „uskočiti“ u većinu nakon što je Bh. blok odbio da koalira s nacionalnim strankama, onda se varaju. Mi smo odmah poslije izbora postigli dogovor s našim partnerima iz SBB-a i PDA i, kad je u pitanju većina na federalnom i državnom nivou, planiramo djelovati zajedno, kao blok - rekao je Ogrešević.

Dodao je da u ovom trenutku A-SDA ne vodi niti je vodila ikakve zvanične pregovore sa SDA, kako prenosi Avaz. 

- Da je pregovora bilo, sigurno bi o tome bili obaviješteni predstavnici medija jer se budućnost države ne dogovara tajno i po kafanama. Spremni smo da se odazovemo na poziv, prvanstveno, Bh. bloka, ako taj smatra da ima kapacitet da formira vlast, ali i drugih stranaka, uključujući SDA.

Još jednom želim istaći da će A-SDA razgovarati isključivo kao dio bloka, zajedno sa SBB-om i PDA, a naš eventualni ulazak u većinu će zavisiti od spremnosti druge strane da podrži naša programska načela. Ne zanima nas da budemo dio vlasti po svaku cijenu - kazao je Ogrešević.

Izvor: