Ako vas policija zaustavi u saobraćaju u Njemačkoj: Znate li šta smiju pregledati, a šta ipak ne?

.
Oni koje policija zaustavi na cesti ako se zateknu u Njemačkoj obično ne znaju šta policajci smiju raditi.

 

Pogledajte prava i obveza učesnika u saobraćaju.

Policija u svakom trenutku može provjeriti je li učesnik u saobraćaju sposoban za vožnju i je li njegovo vozilo ispravno za vožnju. Službenici također mogu zatražiti od vozača da izađe iz vozila. To obično uključuje provjeru ličnih iskaznica i dokumenata vozila te provjeru vozila – poput svjetla, guma…

Dopuštena je i provjera trokuta upozorenja, kutije za prvu pomoć i reflektirajućih prsluka koje morate pokazati. Budući da se ti predmeti često nalaze u gepeku, oni su dobar izgovor za policajce da “zavire” unutra. To im naime nije dopušteno u kontekstu normalne kontrole saobraćaja jer je za to službeno potreban sudski nalog za pretres, prenosi Fenix Magazin.

Svatko ko se ogluši na upute policijskih službenika može očekivati kaznu od 20 eura, ko god nastavi voziti uprkos tome što je policajac podigao palicu ne čini i bijeg, ali može očekivati kaznu od 70 eura i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Ono što mnogi ne znaju: i puhanje u uređaj za ispitivanje alkohola i provjeravanje reakcije zjenice pomoću svjetiljke ili analiza urina u osnovi su dobrovoljni. Međutim, savjetuje se da dvaput razmislite ako to odbijete. Zato što će oni koji odbiju možda morati otići u policijsku postaju dati uzorak krvi.