Potrebno pravovremeno pokrenuti aktivnosti za kontrolisanje migrantske krize na USK

Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, sazvao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.

Članovi Operativne grupe analizirali su trenutnu situaciju i konstatovali da i dalje postoji značajan priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona. Prema evidenciji MUP-a USK, samo za 20 dana januara, evidentiran je dolazak oko 1800 migranata. Operativna grupa USK očekuje da se ispoštuje dogovor o relokaciji većeg broja migranata sa područja Kantona u kapacitete novog kampa u Blažuju, gdje je krajem prošle godine relociran i određeni broj migranata iz privremenog kampa Vučjak kod Bihaća.

Lokacija Vučjak je nakon relokacije migranata vraćena u prvobitno stanje te se očekuje da će Gradsko vijeće Bihać staviti van snage Odluku o Vučjaku kao lokaciji za prihvat migranata.

Premijer Ružnić istaknuo je da Operativna grupa ostaje dosljedna u sprovođenju zaključaka Skupštine Unsko-sanskog kantona a koji podrazumijevaju da u funkciji ostanu kampovi Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, u kojima se smještene ranjive kategorije, dok rješenje za kontrolu i prihvat migranata leži u jakoj državnoj koordinaciji svih učesnika u procesu upravljanja migracijama i uspostavljanju tranzicionih kampova, van naseljenih područja.

- Iz iskustva znamo da se moramo pravovremeno pripremiti za naredni dolazak većeg migrantskog vala te ćemo analizu situacije predočiti Ministarstvu sigurnosti BiH kako bi mogli dogovoriti i realizirati mjere u cilju održavanja opće sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na ovom području pod kontrolom, kaže premijer Ružnić.

Kantonalna inspekcija ukazuje da se mora tražiti i rješenje u osiguravanju i nadzoru napuštenih objekata kao što su nekadašnje proizvodne hale ili nedovršeni objekti poput Doma penzionera , u kojima borave migranti bez smještaja u postojećim kampovima, te će titulari imovine morati poduzimati mjere nadzora .

Posebnu zabrinutost članovi Operative grupe iskazuju zbog primjetne pojave manjkavosti kod registracije porodica migranata u Službi za poslove sa strancima, te zbog saznanja o narušavanjima prava i interesa djece, kao i slučajeva zloupotrebe djece migranata , odnosno da odrasli muškarci manipulišu maloljetnim migrantima i djecom bez pratnje, prisiljavajući ih na počinjenje ili sudjelovanje u raznim štetnim i zabranjenim djelima.

- Svaku sumnju na kršenje prava djeteta pomno istražujemo i ove informacije ćemo prezentovati novoimenovanim ministrima u Vijeću ministara BiH kako bi suzbili pojavu iskorištavanja ranjivih kategorija a u skladu sa međunarodnim konvencijama o zaštiti prava djeteta, izjavio je premijer USK nakon današnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.