Al Dino očitao lekciju: Za naše gluposti djeca će u rovove, a majke u crnine

aldino
Bosanskohercegovački pjevač i kantautor Aldin Kurić, poznatiji kao Al Dino, gostovao je u emisiji Novi dan nakon što je njegov sin Harun napadnut u Baru u Crnoj Gori.

 

 

Bh. pjevač smatram da ovo nije problem samo Crne Gore, nego da je ovo naš problem.

“Ovo nije međudržavni sukob. Čovjek mi je potvrdio da nije na nacionalnoj osnovi. Pitao sam svog sina i rekao mi je da nije bilo psovki na nacionalnoj osnovi. Nije bilo nacionalno. Također, rekao mi je da izdaje apartmane Bosancima i da ne zna kako će ljude pogledati u oči. Skupljao je pare za kombi našim navijačima, 25 eura dao.  Iz svega ovog se može izroditi velika opomena, ali i prijateljstvo. Moj sin će trebati vremena da shvati da je oprost jedini način. Nisam vjernik praktikant, ja sam vjernik svih vjera. Od svake vjere sam uzeo ono što mi se sviđa. Moramo se dobro zapitati kud gonimo. Smiren um donosi rješenje. Krv se krvlju ne pere. Kako se pere fleka od krvi, pa pere se hladnom i čistom vodom. Pogledajte tu simboliku. Za sve naše gluposti ići će djeca u rovove, a majke u crnine. Ja to govorim ljudima. Vrijeme je da stanemo”, kazao je Aldin Kurić.

Na kraju razgovora u emisiji Novi dan kazao je i na koji način vaspitava svoju djecu.

“Značajna nam je poruka koju smo dobili. Stekli smo hiljade prijatelja. Stekli smo za noć jednu hiljade prijatelja. Našli smo se po srcu, emociji. Rekao sam mu da zamisli da sam drugačije reagovao. Imamo sada prijatelje. Moji sinovi idu sa mnom na svirke gdje god idem. Od Banja Luke, Podgorice, Mostara… Ne radim to ja slučajno. Ja sam dijete Jugoslavije”, kazao je Al Dino.

Također, gost je bila i Vesna Rajković, novinarka iz Podgorice.

“Na saslušanju su ta djeca rekla da nije motivisano nacionalnom-vjerskom mršnjom. To što su oni rekli da nije, nije dovoljno. Smatram da treba da nadležni da ispituje detaljnije. Jedan od tih maloljetnika dok je bio u policiji snimio vidio i poručio da su ovog puta prošli bez kazni. Moramo imati odgovornost i roditelja. Objavila bih slike roditelja te djece, koliko god to zvučalo radikalno. Mi se ovim pitanjem bavimo kada se desi neki veći incident. O tome se treba konstantno pričati”, istaknula je.

Nermina Vehbabović Rudež, psihologinja je kazala da je jako bitna rekacija roditelja.

“Bitno je da da roditelji ponude sigurnost i da razumije kroz šta je dijete prošlo. Bez obzira koliko se priča o nasilju desi se da roditelji ne povjeruju da dijete žrtva nekog nasilja. Odgovorni su i roditelji. Ovo nije vršnjačko nasilje, to je nešto što se dešava unutar nekog prostora, duže vrijeme. Ovo je nasilničko ponašanje. Svjedok sam porasta vršnjačkog nasilja i neadekvatnog tretiranje od strane škole. Škole se nedogovrno ponašaju kada je riječ o vršnjačkom nasilju. Ovo je opomena za odrasle”, kazala je.

Na kraju je kazala da moramo učiti da postoje učenje iz teških situacija.