Alabama usvojila zakon koji doživotnim zatvorom kažnjava abortus

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.

Senat Alabame, u kome većinu imaju republikanci, glasao je sa 25 prema šest glasova za to da se abortus u bilo kojoj fazi trudnoće smatra krivičnim delom kažnjivim sa 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom onom ko vrši abortus.

Jedini izuzetak bio bi ako je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbili prijedlog da se kao izuzetak uzmu slučajevi silovanja ili incesta.

Podnosilac zakona republikanka Terri Collins rekla je da očekuje da će guvernerka države Kay Ivey potpisati zabranu abortusa, čime će to postati zakon.

Guvernerka nije dala naznake kako će odlučiti.

Zakon je ranije usvojen u Predstavničkom domu te američke države. Pristalice zakona kažu da je on namijenjen suprotstavljanju istorijskoj odluci američkog Vrhovnog suda iz 1973, tzv. odluci Roe protiv Wadea prema kojoj je na nacionalnom nivou u SAD legalizovan abortus.

Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

Ohrabreni novim konzervativnim sudijama koji su ušli u Vrhovni sud SAD, protivnici abortusa u više država pokušavaju da ospore dozvolu za abortus koja važi za celu zemlju.

Američke države Kentucky, Mississippi, Ohio i Georgia odobrile su zabranu abortusa od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste nedjelje trudnoće.

Zakon usvojen u Alabami ide dalje jer traži potpunu zabranu abortusa.

Za razliku od drugih američkih država Alabama kažnjava samo onog ko vrši abortus, ne i ženu.

Demokratski senator Bobby Singleton, koji je glasao protiv zakona, rekao je da Alabama treba da se stidi.

Izvor: