Alarmantna statistika: U BiH sve manje beba, svaki šesti par ima probleme sa začećem

.
Preko 2300 novorođenih beba manje kroz samo dvije godine na području Federacije BiH.

 

Prema posljednim podacima Agencije za statistiku u prošloj 2019. godini rođeno je ukupno 17.490 beba na području Federacije BiH, to čak 1.409 manje od 18.899 rođenih pretprošle godine. Međutim, negativan trend se nastavlja i dalje, obzirom da je još godinu ranije, 2017., rođeno ukupno 19.824 beba.

Preko 2300 novorođenih beba manje kroz samo dvije godine na području Federacije BiH. Statistički podaci također pokazuju da broj novorođenih u Bosni i Hercegovini konstantno opada u poratnom periodu. Stručnjaci navode da u smanjenom broju novorođenih značajnu ulogu igra neplodnost parova. 

 

Svaki šesti par u BiH ima probleme sa začećem Bosna i Hercegovina već godinama je dio negativne statistike kao zemlja koja bilježi skoro najniži natalitet u regiji. Na području Bosne i Hercegovine, između 15 i 18 posto, odnosno skoro svaki šesti par ima poteškoće u ostvarivanju potomstva, dok svaki peti par treba stručnu medicinsku asistenciju kako bi mogao ostvariti potomstvo. 

 

Nažalost, metode potpomognute oplodnje su skupe, a parovi u FBiH i dalje nemaju podršku države, te samo oni parovi, koji to mogu priuštiti mogu imati podršku u procesu začeća i doći do potomstva.

 

Bez pozitivnog nataliteta, nijedna država nema svijetlu budućnost. Nažalost, vlasti konstantno upozoravaju na činjenicu da je broj novorođenih beba u BiH u konstantnom opadanju, no ključni Zakon o potpomognutoj oplodnji u FBiH koji bi pomogao parovima koji imaju poteškoće pri začeću da dođu do potomstva i dalje je neprovediv zbog nedonošenja podzakonskih akata. Dok Republika Srpska finansira tri pokušaja izvantjelesne oplodnje za parove kojima je to potrebno, u FBiH, parovi su prepušteni sami sebi, bez ikakve podrške.