Alarmantno stanje u poljoprivredi USK, najveći problem nedostatak radne snage

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, održao je danas radni sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja koja djeluju na području ovog Kantona.

Sastanak je sazvan da bi sa predstavnicima proizvođača analizirali učinjeno u oblasti poljoprivrede te prezentovali planove za ovu godinu, ali i čuli sugestije direktno od poljoprivrednika. Ovakav način direktne komunikacije i zajedničkog rada na unaprijeđenju stanja u oblasti posebno zagovara premijer USK, Mustafa Ružnić, koji se pridružio ovom sastanku.

Naglašeno je da će i ove godine Mnistarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva povećati poticaje i to za oko pet miliona maraka. Zajednički je stav sudionika ovog sastanka da se mora raditi na modernizaciji farmi te nastaviti poticati programe za poljoprivrednike, kao što je uspješno realiziran program podrške za start up za mlade poljoprivrednike, koji je ovo Ministarstvo pokrenulo u prošloj godini. Također, mišljenja su, moraju se pripremati projekti za pretpristupne fondove EU. Sve te aktivnosti neophodne su, rečeno je, da bi ljude zadržali u oblasti poljoprivrede jer se farme već suočavaju sa nedostatkom radnika.