Alarmirajući govor Angele Merkel o odnosu SAD-a prema EU

.
Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je danas u Munchenu da je neophodno jedinstvo Evrope sada kada se svijet potpuno iznova organizuje.

 

Merkel, koja je kao prva njemačka kancelarka prisustvovala sjednici Vlade pokrajine Bavarske, istaknula je na konferenciji za štampu da Evropa znači "bezbjednost" za Njemačku.

 

Naglasila je da je veoma bitno sve što se trenutno, tokom predsjedavanja Njemačke EU, dešava u Briselu.

 

"Svijet se trenutno iznova organizuje. To da SAD štite EU, nije više nešto što se podrazumijeva. Zbog toga je jedinstvo u Europi bitnije nego ikada", poručila je Merkel.

Inače, uoči današnjeg boravka Merkel u Bavarskoj, mediji su špekulisali da bi to mogao biti znak da podržava moguću kandidaturu premijera Bavarske Markusa Sedera za budućeg njemačkog kancelara.

 

Seder je šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske konzervativne Hrišćansko-domokratske unije (CDU) Angele Merkel.

 

Merkel je, upitana da li podržava Sedera za budućeg kancelara, podsjetila da je ranije najavila da se neće kandidovati za šefa Vlade na idućim izborima i da želi da se drži po strani po pitanju toga ko će biti njen nasljednik.

 

"Zbog toga ne želim da komentarišem to pitanje", rekla je ona.

Izvor: