Alen Šehović, brat ubijenog policajca Adisa: Bio mi je oslonac u životu i zamjena za babu

Alen Šehović: Boli me istina da mog brata više nema

- Budim se s tim svaki dan. Teško je živjeti s tim, ali ne možeš reći kada ćeš umrijeti, ovim riječima je počeo potresnu ispovijest za „Avaz“ Alen Šehović, brat ubijenog policajca Adisa Šehovića. 

Sasuli rafal

Na jučerašnji dan, tačno prije deset mjeseci, u sarajevskom naselju Alipašino Polje na Šehovića i njegovog kolegu Davora Vujinovića svirepe ubice su sasule rafal. Alen, koji je ranije odbio mnoge medije, pristao je, ipak, razgovarati za „Avaz“. Kako nam je kazao, svaki razgovor na ovu bolnu temu otvara nove rane.

- Kao stariji brat, bio mi je oslonac u životu i zamjena za babu koji je poginuo u ratu – drhtavim glasom kaže Alen.

Kolege rahmetli Adisa stalno zovu Alena, a često i sam svrati do Policijske stanice Novi Grad, gdje mu je radio brat pa je tako donekle i sam upućen u opsežnu istragu.

- Uvijek mi kažu da sastavljaju kockice zločina. I to je sve. U istragu se se odavno uključile sve bh. policijske agencije, pa i one u regiji, uključujući i američki FBI. Ali, teško je, nema vozila, nema puške, nemaju dokaze... Kako vrijeme odmiče sve manje se nadam da će ubice biti otkrivene – govori Alen.

Nema odštete

Alen je svijestan da njegovog brata ne može ništa vratiti, ali nam je potvrdio da su nadležne institucije, pogotovo njegove kolege, na razne načine pomagale Adisovoj supruzi i dijetetu. Na naše pitanje da li je neko spominjao odštetu od 100.000 KM, koliko iznosi život sarajevskog policajca, Alen nam je rekao da nije. 

Hronologija istrage

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović su ubijeni u zoru 26. oktobra 2018. u Geteovoj ulici, u C-fazi Alipašinog Polja, sat i po prije završetka smjene. Bili su u službenom vozilu kada je na njih ispaljeno tridesetak metaka. Prve informacije bile su da su likvidirani nakon što su zatekli automafiju u akciji krađe vozila. 

U narednim danima uslijedila je serija hapšenja onih koji se mogu dovesti u vezu s ovim zločinom. U početku je Njegoslav Milinković imenovan kao glavni osumnjičeni te je uhapšen, ali je ubrzo pušten, jer je imao alibi. Potom su uhapšeni Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Srđan Sokolović te Srećko Trifković. Iako su pušteni nakon ispitivanja, ponovo su uhapšeni, ali ubrzo i pušteni. Nakon što su se obratili medijima, ponovo su uhapšeni.