Alisi je poznat napadač na Dženana, ubica na slobodi zbog prikrivanja i fingiranja dokaza

.

Dženan je odveden u smrt, a tek nakon sedam godina možemo reći da je gledao napadača u lice. Ranije smo istakli da ćemo do smrti ukazivati na činjenice i to tvrdimo i danas, kazao je tužitelj Hasanspahić

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH jučer su završne riječi u predmetu “Zijad Mutap i ostali” iznijeli tužitelji Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara, zatraživši osuđujuće kazne za optužene.

Radi se o završnim riječima u drugostepenom postupku provedenom nakon što je poništena prvostepena, oslobađajuća presuda u ovom predmetu u kojem se sudi Zijadu Mutapu i njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Vratimo zrnce istine porodici Memić

S izlaganjem je prvo počeo tužitelj Ćazim Hasanspahić. On je kazao da je Tužilaštvo BiH u ovom predmetu tokom glavnog pretresa saslušalo 65 svjedoka, a da je doktor Kemal Dizdarević koji je svjedočio 7. juna ove godine 66. svjedok Tužilaštva BiH.

Hasanspahić je kazao da Tužilaštvo BiH u cijelosti ostaje pri ranije iznesenim završnim riječima čije su dijelove i danas ponovili, te da su svjedočenje doktora Kemala Dizdarevića i dodatni iskazi vještaka Hamze Žuje i Abdulaha Kučukalića još jednom potvrdili navode Tužilaštva BiH da Alisa Mutap-Ramić nikada nije imala organsku amneziju niti potres mozga.

-Mi ćemo, časni Sude, odustati od ovoga, ako nađete ijednu osobu koja je potvrdila ono što je Alisa tvrdila – kazao je tužitelj Hasanspahić.

On je citirao i Abrahama Lincolna kazavši: ”Ne možemo pobjeći od odgovornosti sutrašnjice izbjegavajući je danas”, te obraćajući se Vijeću kazao:

-Molimo vas da konačno u ovom predmetu vratimo zrnce istine porodici Memić koja sedam godina hoda po sudnicama – kazao je Hasanspahić.

“Dženan Memić bio licem u lice s napadačem”

Dalje je naveo da Tužilaštvo BiH smatra da je dokazalo da je Zijad Mutap osnovao grupu za organizirani kriminal, čiji je cilj bio da se fingiraju i prikrivaju dokazi i da se istraga odvede u pogrešnom pravcu.

-Pripadnici te grupe postali su, nažalost, i policajci – rekao je Hasanspahić.

Iako su do sada strane u postupku u ovom predmetu, govoreći o smrti Dženana Memića, kvalifikovale to kao “stradanje”, tužitelj Hasanspahić je danas više puta rekao da je u ovom slučaju riječ o ubistvu Dženana Memića.

Pri tome se referirao na izjavu vještaka sudske medicine doktora Hamze Žuje koji je u sudnici Suda BiH 7. juna ove godine rekao da je “Dženan Memić bio licem u lice s napadačem”.

Hasanspahić i Čampara su oko tri sata obrazlagali svoje navode zbog čega smatraju da su dokazali da su Zijad Mutap i ostali optuženi u ovom predmetu bili dio organizirane kriminalne grupe koja je prikrivala i fingirala dokaze u ovom slučaju.

“Tata, zovi svoje ljude”

Tužitelji su ponovo hronološki iznosili detalje o tome kako je prikrivano ubistvo Dženana Memića.

Podsjetili su da je Alisa Mutap-Ramić, u noći kobnoj za Dženana Memića, razgovarala s policijskim službenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su joj prvi pritekli u pomoć, te da im je ona rekla da se jave na poziv na njen telefon jer je “zove tata”, a kada je Zijad Mutap došao na lice mjesta, prema tvrdnjama svjedoka, kazala mu je: “Tata, zovi svoje ljude”.

Ponovili su i da je Alisa Mutap djelatnicima Hitne pomoći istu tu noć uredno dala sve podatke o sebi, uključujući i one šta je tog dana jela, gdje stanuje, šta studira i slične detalje, te su kazali da to nije karakteristično za osobu koja se ničeg ne sjeća.

Da je Alisa u noći kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede bila svjesna, komunikativna i orijentirana, potvrdili su i svi ljekarski nalazi i pregledi kojima je bila podvrgnuta na KCUS-u.

Također, Alisa je istu noć bila otpuštena na kućno liječenje. Te noći policija, odnosno optuženi Josip Barić, po nalogu tužitelja je izuzeo svu odjeću i predmete Dženana Memića, što je trebao učiniti i u Alisinom slučaju, ali Barić je od Alise izuzeo samo jaknu i hlače, dok ju je pustio da ode u džemperu uprkos tome što je na njemu bilo krvi.

Nestali džemper

Iako odbrane optuženih pokušavaju minimizirati značaj ovog dokaza, Tužilaštvo BiH smatra da je nestali džemper mogao biti ključni dokaz, ali da se to nikada neće utvrditi jer je taj odjevni predmet nestao.

Rečeno je i da je Barić iste noći razgovarao s Alisom i njenim ocem Zijadom, kojeg je inače poznavao od ranije, iako mu je tužilac Meris Ćato zabranio da od njih uzima izjave.

U noći kada je Dženan Memić dovezen i zadržan na KCUS-u, njegov telefon predat je Zijadu Mutapu, kazali su tužitelji.

Podsjetili su potom tužitelji da je kasnije ustanovljeno da je Alisa Mutap već sutradan u pratnji i prisustvu roditelja, iako je bila punoljetna, išla da daje izjavu o kobnom događaju, a saslušao ju je Hasan Dupovac.

Iste noći Alisa je u kući, bez ikakvih smetnji, dočekivala goste i s njima komunicirala o čemu je svjedočio i jedan od zaštićenih svjedoka.

Mutap dva sata prije događaja počinje voditi dnevnik

Tokom završnih riječi tužitelji su ukazivali na to da je Alisa Mutap iznijela više verzija događaja iz kobne noći, od toga da se ničega ne sjeća, pa da se sjeća neke čupave osobe tamnijeg tena s palicom, pa do ostavljene mogućnosti da ih je udario automobil, uprkos tome što je izjavljivala da niti je čula zvuk automobila iza njih, niti ispred njih.

-Događaj opisan kao saobraćajna nesreća se nije desio, to je rekao i Vrhovni sud FBiH. Događaj je fingiran i izmišljen u određenim dijelovima. To je ta bolna istina – podsjetili su tužitelji Hasanspahić i Čampara.

Hasanspahić je ukazao na činjenicu da u dokazima postoji dnevnik koji je vodio Zijad Mutap, te da nije slučajno da ga je počeo voditi 8. februara 2016. godine i to dva sata prije događaja u Velikoj aleji, odnosno od onog trenutka kada su se sastali njegova kćerka Alisa i Dženan Memić.

Tužitelj je rekao da je Mutap u dnevniku više puta navodio izraze “napad” i “ubistvo” Dženana Memića, a u komunikaciji s Hasanom Dupovcem i drugim licima traži se zeleni Clio koji je navodno učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradao Memić.

Istraga vođena na adresi Zijada Mutapa

Hasanspahić je ocijenio da istraga nije vođena ni u MUP-u ni u Tužilaštvu KS, nego na adresi na kojoj je u to vrijeme živio Zijad Mutap.

-Kako građanin može biti nadređeni šefu Odsjeka za saobraćajne istrage – zapitao se tužitelj.

Pri tome je Hasanspahić naveo brojne kontakte koje je Zijad Mutap imao s Hasanom Dupovcem i drugim policijskim službenicima, ali i s osobama kojima je sugerisao da se jave Dupovcu. Faktički, smatra Hasanspahić, Mutap je naređivao šta će se raditi i ko će biti saslušavan, kao i ko će i gdje tražiti automobil zeleni Clio.

-Slijedom daljih radnji vidjet ćete kada podmeću auto. Dupovac je svjedocima rekao da mogu učiniti sve, osim ubistva, samo da nađu zeleni Clio. Osmog februara 2016. godine nema Dupovca, a 9. februara svugdje ga ima – rekao je Hasanspahić.

Aludirajući na to da su odbrane optuženih pokušale opravdati to što je Zijad Mutap vodio dnevnik i opisivao događaje koji su uslijedili nakon 8. februara njegovom zabrinutošću za kćerku, Hasanspahić je podsjetio da je istinski ucviljeni otac Muriz Memić, otac ubijenog Dženana.

Kako se “topila” priča o amneziji

Memić je s kćerkom Arijanom i danas bio u sudnici Suda BiH i to u klupi iza tužitelja.

-Iza mene je ucviljeni otac. Nije ovo dnevnik ucviljenog oca. Ovog oca u to vrijeme niko ne komunicira, a on je oštećena strana u ovom predmetu. A trebalo nam je sedam godina da dođemo do toga. U dnevniku se navodi “napad” i “ubistvo”. Vidjet ćete kako se “topila” priča o amneziji i potresu mozga. Ko je osoba koja dva sata prije događaja počinje voditi dnevnik? Zijad Mutap. Ko odvodi Dženana u Aleju? Alisa Mutap. Dženan je odveden u smrt, a tek nakon sedam godina možemo reći da je gledao napadača u lice. Svjedoci jasno tvrde da je Alisa rekla: “Tata, zovi svoje ljude”. Neko je spriječio da se nađe ubica. Alisi je poznat napadač. I u prvoj presudi Kantonalni sud je naveo da se “stiče uvjerenje da je ovom svjedoku sve poznato, ali da ne želi da kaže”. Hoćemo li dozvoliti da prođu nekažnjeno samo zato što nemamo ubicu. Je li trebalo toliko vještačenja da kažemo – tražit ćemo ubicu. Je li to pravda? Nije. Svi dokazi govore o
postojanju plana i ciljeva grupe. Njihove posljedice osjećamo i danas – naveo je Hasanspahić dodajući izlaganju i citat izjave Winstona Churchilla “da se najokrutnije laži često izreknu šutnjom,” te da to imamo i u ovom slučaju.

Tužitelji su podsjetili da su sredinom februara 2016. godine Zijad Mutap i Hasan Dupovac obećali novčanu korist Edvinu Abdiću i osobi koja je kasnije postala zaštićeni svjedok pod oznakom M10 – iako znaju da ta lica nisu mogla prikupljati dokaze – ako nađu zeleni Clio.

Ocijenjeno je da je nesumnjivo Hasanu Dupovcu bilo poznato da se dokazi ne mogu plaćati, da je to podmetnuti, fingirani dokaz i stvar koja se morala proizvesti da bi se išlo u postupak za nesreću.

Dupovac postupao nezakonito

-Sve im je bilo poznato, da se mora postupati po naredbi suda, a nisu. Svjedoci su potvrdili da to vozilo uopšte nije bilo u Velikoj aleji. Pa, zašto nije obaviješten tužilac? Svjedoci su potvrdili da im je Hasan Dupovac rekao da će dobiti novac od njega ili od Zijada Mutapa ukoliko nabave Renault Clio. Ovo vozilo je podmetnuto. Sve su to potvrdili dokazi. Zašto će policijski službenik nuditi novac za dokaz? Samo u slučaju ako želi da ga podmetne. Tužilac Meris Ćato je rekao da ga je o pronađenom Renaultu Clio izvijestio Hasan Dupovac, ali tek kad je Clio dovezen pred zgradu policije. Optuženi su znali da vozilo Renault Clio nema veze sa smrću Dženana Memića. A, to vozilo je pribavljeno na način koji je prevaran. Nikada o svim činjenicama nije obaviješten tužilac. Nije Clio jedina stvar do koje se došlo na prevaran način. Ima i drugih dokaza koji govore da se radilo bez obavještavanja tužioca. Hasan sve vrijeme prikuplja ključne dokaze i o svom radu ne obavještava tužioca. Hasan Dupovac je izuzeo videosnimke sa kuće Šerifa Konjevića i s rezidencije kuvajtske ambasade. Hasan je snimke iz kuće Šerifa Konjevića prebacio na CD za koji se ni danas ne zna gdje je završio. Ne radi se u ovom slučaju o nekom policijskom pripravniku, nego o šefu saobraćajnih istraga.

Dupovac nije pozvao tužioca da mu kaže da će izuzeti snimke videonadzora, niti je obavijestio sud. Svi svjedoci su nedvosmisleno potvrdili da je Hasan tražio da se skinu snimci. Tek mjesec nakon toga drugi odjel MUP-a KS će do snimaka doći legalno, uz naredbu suda. Hasan Dupovac nije učestvovao u legalnom toku izuzimanja snimaka – rekli su tužitelji Tužilaštva BiH u završnoj riječi.

Obrisani snimci videonadzora s Budnjinog hotela

Podsjetili su i da su svjedočili policijski službenici koji su dan nakon kritične noći pronašli komade stakla u Velikoj aleji. Kada su o tome obavijestili Hasana Dupovca, on im je rekao da ih prikupe i donesu u stanicu.

Dupovac je kasnije pred svojom sekretaricom uzeo plavu kovertu u kojoj je bilo to staklo i bacio ga u kantu za otpatke.

– Ne radi se ovdje o pripravniku, nego o visokopozicioniranoj osobi s iskustvom. Koji je razlog da bilo ko uzme bilo koji dokaz i baci ga u kantu? Pred vama je da sve ovo utvrdite i da ispravite ove greške, da se ovakva postupanja nikada ne ponove, jer zato mi danas nemamo počinioca ovog krivičnog djela – istaknuto je u završnoj riječi Tužilaštva BiH.

Tužitelji su podsjetili da je Josip Barić u jednoj službenoj zabilješci naveo da je u kritičnoj noći došlo do saobraćajne nesreće, u drugoj zabilješci je napisao da mu je Alisa rekla da ih je neko napao, te su podsjetili i na to da su imali očitovanje tadašnje glavne tužiteljice da se zbog izjave Josipa Barića istraga usmjerila u pogrešnom pravcu.

Barić je svjesno sačinjavao dijametralno suprotne izjave.

Kada su u pitanju optužbe protiv Muamera Ožegovića, recepcionera Hotela “Crystal” u vlasništvu Alije Budnje, tužitelj Hasanspahić je ocijenio da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Ožegović obrisao snimke videonadzora s tog hotela i to za period od 8. do 11. februara 2016. godine.

On je kazao da su i svjedoci govorili o tome kako su došli u Hotel Crystal i utvrdili da postoje snimci za period od 8. do 11. februara, ali u trenutku kad žele izuzeti snimke nestaje struje. To je bilo u petak. Kada su došli u ponedjeljak, svi drugi snimci s videonadzora su dostupni samo nema onih koje je tražio MUP KS, za period od 8. do 11. februara.

Hasanspahić je kazao da je Muamer Ožegović bio jedina osoba koja je znala šta policijski službenici traže, da je on bio prisutan kada su oni odredili koji im snimci trebaju i to zabilježili na stikeru, kao i kada je nestalo struje. Ožegović je dočekao policajce i kada su došli u ponedjeljak i kada su ustanovili da snimaka koje su u petak vidjeli da postoje nakon dva dana nema.

Tužitelji su istakli da su svjedoci i vještak Irhad Kos potvrdili da su snimci mogli biti samo namjerno izbrisani i da nestanak struje nije mogao uzrokovati brisanje snimaka. Tužitelj Hasanspahić je podsjetio da je vještak Irhad Kos čak proveo i simulaciju nestanka struje na istom hard disku na kojem su bili i snimci u Hotelu Crystal i da je dokazao da nestanak struje nije mogao uzrokovati brisanje snimaka.

Tužitelji su ostali pri stavu da su dokazali da je samo ljudski faktor namjerno mogao biti uzrok nestanka
snimaka i za to terete Muamera Ožegovića.

Kolićevo izlaganje potreslo publiku

Advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić, pokušao je danas u svojoj završnoj riječi predstaviti da se, kako je rekao, “pravno nasilje” podjedanko provodi i nad porodicom Memić i optuženima!

Ovaj advokat uzeo je sebi za pravo da usporedi golgotu kroz koju prolazi porodica Memić duže od sedam godina zbog smrti sina, brata, rođaka i neotkrivanja njegovih ubica, sa suočavanjem njegovog klijenta s odgovornošću koja proizilazi iz brojnih dokaza koja ga tereti da nije radio po zakonu u istrazi u otkrivanju pravog uzroka smrti Dženana Memića.

 

OTAC UBIJENOG DŽENANA

Muriz Memić: Kolić ismijava moje mrtvo dijete. Mučno ga je slušati

Iako Kolić brani Barića, on je danas u svojoj završnoj riječi branio sve optužene od optužbi koje im se stavljaju na teret, a zapanjujuće je da je ovaj advokat uprkos tome što je Vrhovni sud FBiH utvrdio da nije bilo saobraćajne nesreće, Kolić ipak kroz svoje izlaganje “provlačio” tezu o saobraćajnoj nesreći.

Kolić je u završnoj riječi vise napadao tužioce, nego što je iznio argumenata u korist svog branjenika, pa je čak tužiocima spočitao i to što su bili emotivni u svom izlaganju, optuživši njih da tako pokušavaju, kako je rekao, “nadoknaditi nedostatak argumenata”.

Kazao je Kolić i da tužioci emocije trebaju ponijeti kući za svoje supružnike.

Kolićevo izlaganje, u kojem je on nedvosmisleno zatražio “oslobađanje od emocija”, u slučaju koji sve većom žestinom potresa zdravi dio bh. društva izazvalo je i negodovanje i zgražavanje u publici, a bilo je vidljivo da je potreslo i Muriza i Arijanu Memić, jer ovaj advokat u silnoj želji da odbrani svog klijenta nije prezao ni od toga da banalizuje i minimizira značaj dokaza koji su uništeni ili nestali, poput krvavog džempera ili majice koju je nosila Alisa Mutap kobne noći, a koju njegov klijent nije izuzeo.

Advokat Kadrija Kolić misli da može uređivati medije

S obzirom na to da se kroz suđenje nekad koristio termin džemper ili majica, Koliću je zasmetalo što se tužioci, kako je rekao, “nisu mogli usuglasiti šta je u pitanju”, premda je puno važnije što je na tom odjevnom predmetu bila krv za koju se nikad neće saznati kome je pripadala, a sve to zahvaljujući tome jer Barić nije izuzeo taj predmet.

Iznošenje završnih riječi bit će nastavljeno danas, kada bi završnu riječ trebali iznijeti advokati Alise Mutap-Ramić i Zijada Mutapa, te Hasana Dupovca.