Aljiji Kenan predstavio novi instrumental "Accidentally"

Aljiji Kenan, mladi muzičar koji trenutno živi i radi u Cazinu, nedavno je predstavio svoj novi instrumental pod nazivom "Accidentally".

Kenan je rođen u Bihaću, 03.08.1989, a trenutno je nasta njen u Cazinu. Njegovo prvo interesovanje za muziku počinje od 11 godine kada je prvi put počeo da sluša Hip hop, tačnije tram 11 i 2Pac bili su mu omiljeni reperi u to vrijeme. U tom periodu, zahavljujući njegovom bratu Amiru Aljiji koji mu je poklonio  kasetu od Iron Maiden, prelazi da sluša heavy metal i rock bendove kao sto su Iron Maiden, Deep Purple, Metallica, Whitesnake, Black Sabbath, Stratovarius, Jimi Hendrix, Divlje Jagode, Urbana i ostale heavy metal, rock, blues, strane  i ex-yu pjesme.

"Kako sam stvorio zainteresovanje za takvu vrstu muzike svatio sam dok sam gledao oca Aljiji Emina kako svira gitaru u kući jer je i on bio samoučeni gitarista. Tako sam došao do ideje da bi i ja mogao da sviram. Prve korake me naucio moj preminuli otac, tačnije akorde i tako sam krenuo laganim tempom da vježbam. Ubrzo nakon toga pronalazim kasetu u kući od Paul Gilberta i saznajem za instrumentalne gitariste električne gitare kao što su Joe Satriani, Steve Vai i Yngwie Malmsteen i gore navedeni Paul Gilbert i tad sebi govorim to je to što ja hoću i počinjem da sviram električnu gitaru", kaže u razgovoru za naš portal.

Nakon osnovne škole Cazin I, Kenan je upisao Srednju muzičku školu u Bihaću - teoretski odsjek i počeo da uči svirati klavir kao prvi instrument i gitaru kao drugi instrument.

"Bilo je lako svirati na teoretskom odsjeku gitaru, pa sam zahvaljujući Medini Arnautović u 2 razredu završio 6 godina Osnovne muzičke škole, nakon čega sam upisao solo instrumentalni odsjek klasične gitare uporedo sa teoretskim, jer moderno sviranje gitare nisam mogao učiti u školi, to sam morao učiti preko interneta. Tada sam počeo učiti teška djela klasične muzike J.S.Bach, F.Tarrega, H.Villa Lobos, M Carcassi  i  vježbajući pronašao svoj stil nakon čega sam snimio svoj prvi instrumental pod nazivom "Opium".

Ubrzo nakon snimljenog instrumentala, ovaj talentirani momak prijavio se na "Zagreb Guitar Master", prvo online Balkansko takmičenje gitarista i od online 100 gitarista uspio se plasirati u prvih 6 najboljih mladih gitarista električne gitare.

"Svirao sam live u Zagrebu u klubu Boogaloo svoju kompoziciju "Opium". Tada sm upoznao jako dobre mlade gitariste iz Makedonije i Hrvatske. Konkurencija je bila velika i nisam uspio dobiti nagradu, ali sam pokupio ono najvrednije - znanje i iskustvo što nisam nikako mogao u našoj maloj okolini, Cazinu i Bihaću", ističe Kenan.

Nakon završetka Srednje muzičke škole, Kenan je počeo da radi kao nastavnik i instruktor gitare u Cazinu. 

"Tada sam počeo i da sviram u bendu Imperium, gdje smo svirali obrade pjesama Whitesnake, Deep Purple, Iron Maiden, Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Paul Gilbert, Smak, Atomsko sklonište i ostalih stranih metal, rock, pop i domaćih ex yu bendova."

Također, Kenan je u ovom periodu počeo da radi i kao nastavnik klasične gitare u Umjetničkoj školi Bihać i školi na području općine Velika Kladuša.

"Tu sam upoznao ekipu koja se zove Artistico i odmah počeo da sviram. Bio je to izuzetno dobar bend i s njima sam radio otprilike 3 godine narodnu i pop muziku i zahvaljujući tome upoznao sve stilove muzike što je meni mnogo značilo. Sad trenutno radim u Umjetničkoj školi Bihać, osnovnoj školi u Velikoj Kladuši i Cazinu i vlasnik sam knjigovodstvenog servisa Keni Sd kojeg sam nasljedio od oca Aljiji Emina."

Nakon benda Artistico, Kenan je odlučio se da pravi svoje instrumentale, te je 07.04.2018 predstavio novi instrumental pod nazivom "Accidentally" jer je, kako kaže,  sasvim slučajno nastao. Trenutno radi i na novom albumu. 

U nastavku poslušajte Kenanov novi instrumental.