Alkalaj o Schmidtovom izvještaju: Ovo se mnogima neće svidjeti

.
"Vrlo je važno da će se ova sjednica održati pod predsjedavanjem SAD-a."

 

U posljednjem izvještaju koji će predstaviti pred Vijeće sigurnosti, visoki predstavnik Chrisitian Schmidt označio je glavne prijetnje stabilnosti i integriteta. U izvještaju naglašeno je da politički vrh RS ozbiljno krši Dejtonski sporazum dok predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara blokira Ustavni sud.

Sve je prisutnija priča o trećem entitetu što, kako navodi Schmidt, dodatno destabilizuje BiH.

U svom drugom izvještaju Vijeću sigurnosti, visoki predstavnik nije štedio riječi, te je pobrojao sve redom: od nacionalističkih orgijanja do aveta ratnih težnji. I u novom izvještaju, vlasti RS navedene su da aktivno rade na potkopavanju države BiH paralizirajući njene institucije.

- Ove radnje potkopavaju ustavne obaveze države i institucija uspostavljenih da izvršavaju te obaveze, što predstavlja poništavanje ključnih reformi provedenih u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir. Oni ne samo da narušavaju osnove Mirovnog sporazuma, već izravno prijete poništavanjem više od 25 godina napretka u izgradnji BiH kao države koja je čvrsto na putu ka integracijama u Evropsku uniju, stoji u izvještaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik se posebno osvrnuo na događaje od 6. do 9. januara kada se desio veliki broj govora mržnje i prijetnjii Bošnjacima u Bijeljini, Doboju, Višegradu, Prijedoru, Foči, Nevesinju te u Brčko distriktu. Naveo je i pokušaje formiranja entitetske Agencije za lijekove i da je upotrebom bonskih ovlasti reagovao na usvajanje Zakona o imovini RS-a.

- Vrlo je važno da će se ova sjednica održati pod predsjedavanjem SAD-a. Drugo, mi očekujemo da će visoki predstavnik izložiti zapažanja i moram da kažem da će ovo biti izvještaj koji se mnogima neće svidjeti, ističe ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

Ovakav izvještaj je očekivan, navodi politička analitičarka Tanja Topić. Glavna poruka je podsjeća identična onoj koja je bila u novembru, kada je kao glavne kršioce Dejtonskog sporazuma i tada označio politički vrh RS.

- Cijeli izvještaj sadrži političke optrukcije, blokade, vrlo jasno su imenovani oni koji to rade i u tom kontekstu možemo govoriti o kontinuitetu ali isto tako i o načinu na koji se to prati iz kancelarije visokog predstavnika u BiH, navodi ona.

Uz politički vrh RS, Schmidt se dotakao i funkcionalnosti Ustavnog suda Federacije BiH, optužujući direktno predsjednika Federacije Marinka Čavaru za blokadu. U UN neće biti reakcija, smatra novinar Erol Avdović, ističući da se konkretni potezi mogu očekivati tek po povratku Schmidta u BiH.

- Trebala bi se očekivati jača akcija, sinhroniziovana akcija upravo EU političara. Schmidt dolazi iz centra moći, Berlina, i moglo bi doći do izvjesnih sankcija i do nastavka upotrebe bonskih ovlasti ukoliko bude pokušaja sabotaže izbora, smatra Avdović.

Schmidt će svoj izvještaj 11. maja predstaviti pred Vijećem sigurnosti. Njegovo obraćanje ovaj put nije upitno, jer će doći na poziv SAD-a, a za njegovo obraćanje, ambasador pri UN Sven Alkalaj kaže da je osigurano 13 glasova zemalja članica. Ključno pitanje u narednom periodu za BiH će biti produženje misije EUFOR-a, čiji mandat ističe u novembru.