Almir Badnjević: Dokazano je da Verlab može verifikovati respiratore, a Medak je govorio neistine

almir
Mišljenje BATA-e nije relevantno, odgovreno je iz Instituta za mjeriteljstvo BiH

 

Direktor Instituta za akreditovanje BiH-BATA Željko Medak je govorio neistine kada je tvrdio da Verlab ne može verifikovati respiratore koji su trenutno raspoređeni na KCUS-u i UKC Tuzla, kazao je za Oslobođenje Almir Badnjević, direktor Verlaba.

- Medak je obanjivao javnost tvrdeći kako nemamo akreditaciju za verifikovanje respiratora, što nije tačno, a što je navedeno i u odgovoru Instituta za mjeriteljstvo, upućenog Federalnoj upravi civilne zaštite. Sada je najmanje što očekujemo da nam se Medak izvini zbog štete koju nam je prouzrokovao, kazao nam je Badnjević.

Suvišna pitanja

Inače, u tom pismu se navodi kako je Institut za mjeriteljstvo jedini nadležan da uspostavlja, imenuje i nadzire mjeriteljske laboratorije u BiH.

- Vaši upiti iz predmeta upućeni bilo kojoj drugoj instituciji u BiH, bilo kog nivoa, su suvišni i eventualno prispjeli odgovori su irelevantni bez obzira na dobijeni sadržaj, odgovoreno je Federalnoj upravi civilne zaštite iz Instituta za mjeriteljstvo BiH na pitanje da li Verlab ima potrebnu akreditaciju kako bi provjerio rad respiratora.

U istom odgovoru se navodi kako je laboratorija Verlab dorvolu za verifikaciju 11 vrsta medicinskih uređaja, a među njima i respiratora/ventilatora dobila prvi put 2014. godine, te kako rok važenja aktuelne dozvole ističe u avgustu 2022. godine.

image

 

image

Odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH Federalnoj upravi civilne zaštite/

Također je navedeno i kako je BATA akreditovala Verlab, u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda, ali samo za dio opsega njihovih poslova. Nakon toga, Varlab se BATA-i obratio više od 20 puta u toku pet godina, sa zahtjevom za dobijanje akreditacije i za ostatak svog djelovanja, ali nisu dobili nikakav odgovor. Čak je i Institut za mjeriteljstvo od BATA-e tražio da se izjasni o Verlabovom zahtjevu, ali je i taj upit izignorisan, odnosno ostao je bez odgovora.

Iz Instituta za mjeriteljstvo su upozorili FUCZ da je važećim zakonima predviđena situacija da BATA iz bilo kojeg razloga ignoriše nečije zahtjeve za dobijanje akreditacije.

Čeka se civilna zaštita

- U slučaju da Institut za akreditiranje BiH (u daljem tekstu BATA) u roku propisanom Zakonom o upravnom postupku BiH ne odgovori laboratoriji na zahtjev za akreditiranje, ili zbog nedostatka resursa ili zbog nekog drugog nemeritornog razloga ne udovolji zahtjevu, Institut u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH nastavlja obavljati proceduru imenovanja laboratorije u skladu sa Zakonu o mjeriteljstvu BiH i procedurom jednakovrijednoj proceduri akreditiranja, navedeno je u odgovoru Instituta za mjeriteljstvo.

Na kraju se dfodaje, kako je na osnovu svega navedenog, jasno da je Verlab ovlaštena laboratorija za verifikaciju respiratora.

- Kada ćemo izvršiti verifikaciju zavisi isključivo od FUCZ, odnosno mi to možemo uraditi tek kada nas pozovu, naglasio je Badnjević.

Podsjećamo, trenutno je na kliničkim centrima instalirano 34 reapiratora i to na KCUS-u 16 i na UKC Tuzla 18.