Heftičnjak: Amanet generala Mehmeda Alagića

heft223

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Na Vlašiću je po prvi put organizirana manifestacija ''Dani pobjede, dani ponosa''. A tu je amanet za ovu zemlju 1995. godine ostavio legendarni general Mehmed Alagić.

Kad je 1995. godine general Mehmed Alagić sa svojim jedinicama Armije RBiH osvojio vrh Vlašića jasno je bilo da država Bosna i Hercegovina ima perspektivu i da su njeni neprijatelji stjerani u ćošak, da će morati potpisati mirovni sporazum. U to doba rahmetli Mehmed Alagić je imao 47 godina, te je upravo tu na Vlašiću ostavio amanet budućim generacijama da čuvaju i grade modernu državu Bosnu i Hercegovinu. Operacijom "Domet-1" Armija RBiH je oslobodila 100 km2 teritorije, na kojoj je bio i relej, vrh planine Vlašić. Ono što je zanimljivo, ratni zločinac, presuđen za genocid i najgore zločine  nakon Drugog svjetskog rata, Radovan Karadžić, tvrdio je da je Vlašić ''kapa'' njegove tvorevine, RS-a. Tu je kapu general Alagić bacio pod noge, pogazio je bosanskim vojnim čizmama i osvojio ključnu planinu koja dominira centralnom Bosnom. Oslobađanje Vlašića je bilo otvorilo put ka oslobađanju čitave Krajine, uključujući i Banja Luku, ali to je zaustavio Dayton. Mehmed Alagić je bio ključni čovjek te velike pobjede bosanskohercegovačke armije.

 

Povodom te pobjede, na Vlašiću se ove sedmice organizirala manifestacija pod nazivom ''Dani pobjede, dani ponosa'', a u čast pripadnika Armije RBiH. Na vrhu planine se zavijorila i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, ona pod kojom smo stvarali svoju nezavisnost i slobodu i ona pod kojom smo primljeni u Ujedinjene nacije. To je bila državna zastava, koju je, na kraju krajeva, priznata u Daytonu jer je u Ustavu Bosne i Hercegovine propisano da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoj kontinuitet, da ima svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao i međunarodni status, odnosno članstvo u svim internacionalnim organizacijama. Dakako, na manifestaciji su bili i političari koji su i ovu priliku iskoristili da politiziraju, da pričaju populističke priče, a tu najbolje trenutno vlada član Predsjedništva Denis Bećirović, mada nije mane ni onom drugom – Željku Komšiću. Naša zemlja je u teškom stanju upravo zato što političari, oni koji sebe vole zvati ''probosanskim'', nisu izgradili jake institucije i što su stalno u defanzivi u odnosu na Milorada Dodika, Dragana Čovića i sve one koji žele da Bosna i Hercegovina ne postoji kao država.  

 

Amanet generala Mehmeda Alagića sa Vlašića je nešto što obavezuje, nešto što treba biti crvena linija svima koji razmišljaju patriotski. Zastava na vrhu Paljenika, koju su i 1995. postavili borci 7. korpusa jasan je simbol da volja da se očuva ova zemlja jača je od bilo kakvih negatora i rušitelja Bosne i Hercegovine. Simboli su važni, ali oni nisu dovoljni. Donosioci odluka, političari koji su plaćeni da grade institucije i državu, moraju svojim ponašanjem, odlukama, stavovima i načinom života dokazati da su barem imalo dostojni amaneta generala Alagića. I još jedna važna stvar, državne stvari moraju ostati državne, tu se ne bi smjelo farbati bilo kakvom drugom bojom, jer to neprijatelji ove zemlje itekako čekaju. Država mora biti ispred svega. Tome nas je učio veliki general, rahmetli Mehmed Alagić.