Ambasada BiH u Turskoj o uspostavi letova između dvije zemlje

Hh

Ambasada Bosne i Hercegovine u Ankari oglasila se na svojoj Facebooku stranici o uspostavljanju letova između dvije zemlje. Kako su naveli, Međunarodni aerodrom Sarajevo ih je informirao da će biti otvoren od 1. juna  ali da još uvijek nema konkretnih najava za letove. 

- Planovi su da letovi iz Istanbula ka Sarajevu krenu sredinom juna, ali sada je sve do THY koji mora da izradi svoje planove i dinamiku. Naravno da Republika Turska ima svoje razloge, procjene i potrebe na osnovu kojih planira otvaranje letova prema pojedinim destinacijama. Naša želja je da se letovi uspostave što prije i sve strane su iskazale istu namjeru - stoji u njihovoj objavi. 

Procjenjuju da bi normalna komunikacija trebala biti uspostavljena, najdalje, od 15 do 22. juna. 

- Molim vas da ovo ne uzimate kao garanciju jer veliki uticaj na dinamiku aktivnosti ima broj oboljelih ili umrlih u obje države tako da je epidemiološki status ipak glavni faktor koji utiče na sve aktivnosti i odluke.  Sve što možete, trenutno, vidjeti na internetu (datumi letova za Sarajevo od 10. juna i sl.) su posljedica ranijih najava avio kompanija koje aerodromski kompjuter vuče automatski i, za sada, to nisu tačni podaci - istaknuto je.  

Napomenuli su da svi koji planiraju povratak u BiH, ali i nastavak života ili školovanja u Turskoj treba da iskoriste ovo vrijeme da dobro isplaniraju svoje obaveze. 

- Kada prođe prva euforija, treba se vratiti normalnom životu, tj. molim vas da planirate svoj povratak u Tursku objektivno, te da uzmete u obzir da bi se mogle javiti određene komplikacije ukoliko se epidemija nastavi širiti ili jačati nakon otvaranja granica, da u Turskoj iza sebe ne ostavljate nedovršene poslove ili obaveze koje bi vam kasnije mogle komplikovati život (računi u bankama, računi kod telefonskih kompanija, razni ugovori o najmu stana, status u studentskom domu, status na fakultetu, potvrde o završenim semestrima, zahtjevi za odobrenje boravka u RT ili sl.) - naveli su iz Ambasade BiH u Turskoj.

 

Navedeno je i kako postoji let iz Istanbula za Zagreb, preko Njemačke. Iz Generalnog konzulata Hrvatske u Istanbulu su objasnili da se radi o komercijalnom letu, te kako nemaju problem da taj let koriste i bh. državljani ali da kao putnici koji tranzitiraju moraju odmah napustiti Hrvatsku.

- Kontaktirali smo našu Ambasadu u Zagrebu gdje su nas informirali da oni ne znaju za redovne autobuske ili aviolinije za BiH (nisu uspostavljene) ali da se do granice možete transportovati automobilom nekog prijatelja ili taxi vozilom (uber ili sl) koji košta oko 90 eura. Granica se prelazi pješke i dalje samostalno organizuje putovanje za svoj grad. Naša (i moja) procjena je da je ovo vrlo komplikovan i rizičan način putovanja i svakako je preporuka da sačekate direktne letove za BiH - istaknuto je u objavi koju potpisuje Željko Vasiljević, otpravnik poslova.