Ambasada Palestine u BiH: Amerika i Izrael su partneri u masakru nad palestinskim narodom

Otvaranje Američke ambasade u Jerusalemu rezultiralo je masakrom u Gazi. Desetine Palestinaca je ubijeno, a hiljade ranjeno.

Najmlađa žrtva je, prema posljednjim informacijama, osmomjesečna beba. U Ambasadi Palestine u BiH smatraju da je izmještanje Ambasade SAD-a u Jerusalem otvorena agresija na Palestinu te da su SAD i Izrael partneri u ubijanju i masakriranju palestinskog naroda.

"Mi ovaj čin vidimo kao izuzetno opasan i smatramo Američku ambasadu ilegalnim američkim naseljem u našoj prijestolnici, časnom Jerusalemu, koji je okupirani palestinski grad i na koji se primjenjuju međunarodni zakon i rezolucije Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava. Izmještanje Američke ambasade kategoriše SAD kao državu okupatora i izraelskog partnera u okupaciji, ubijanju i masakriranju našeg naroda. Sasvim sigurno, Amerika je otvoren i jasan partner Izraela u ubijanju i činjenju masakra nad nenaoružanim i miroljubivim palestinskim narodom", kazali su za Klix.ba iz Ambasade Palestine u BiH. 

Ističu da su izraelske snage jučer divljački ubile više od 60 i ranile blizu 2.800 ljudi naočigled cijelog svijeta, zbog čega pozivaju međunarodnu zajednicu da ustane protiv gnusnih zločina i masakra. 

"Tražimo međunarodnu zaštitu našeg golorukog i miroljubivog naroda dok se ne okonča okupacija svih teritorija Palestine, a prije svega Jerusalema, naše vječne prijestolnice i najsvetijeg grada u svijetu", navode iz Ambasade. 

Smatraju da se masakar nad demonstrantima koji su tražili svoja prava mogao izbjeći da su se izraelske snage suzdržale od nasumičnog otvaranja vatre i korištenja bojeve municije.

"Taj gnusni masakr je još jedan u nizu zločina snaga izraelskog okupatora nad našim miroljubivim narodom. Svi će oni ostati zapisani kao sramota za ljudski rod i međunarodnu zajednicu, a okupatorska vlada i počinioci masakra moraju biti pozvani na odgovornost", poručili su iz Ambasade Palestine u BiH.