Ambasada SAD-a: Danas korupcija direktno vodi gubitku ljudskih života

Ambasda SAD-a
Ukoliko su koruptivne radnje u prošlosti značile gubitak javnih fondova, danas korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nabavka stotinu respiratora po cijeni od preko 10,5 miliona KM posredstvom firme "Srebrena malina", TV voditelja Fikreta Hodžića, izazvala je veliku pažnju javnosti. Predmet su otvorili Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a potom i Državna agencija za istrage i zaštitu.

U Ambasadi SAD-a u Sarajevu nisu htjeli komentarisati konkretan slučaj, ali su poručili da ih zabrinjavaju sve koruptivne radnje, posebno one koje se vode tokom pandemije korona virusa.

"Kao što smo i do sada govorili, svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju. Ukoliko je ovakva praksa u prošlosti značila gubitak javnih fondova, danas korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života. Nema mjesta za korupciju u vrijeme krize sa kojom se zajedno suočavamo", kazali su iz Ureda za odnose s javnošću američke ambasade, te dodali:

"Građanima Bosne i Hercegovine jasno je koliko je u ovoj zemlji korupcija duboko ukorijenjena. Ovo je prilika da im se, procesuiranjem onih koji iskorištavaju ovu situaciju za sticanje nezakonite koristi, pokaže da ima nade u borbi protiv korupcije".

Kako su kazali za N1, Ambasada SAD-a "i dalje podržava tužitelje koji su spremni da se uhvate u koštac sa korupcijom, uključujući i korupciju u javnim nabavkama tokom pandemije COVID-19, bez obzira na brojne prepreke".

Podsjećamo, osamdeset respiratora, koje je Vlada Federacije BiH kupila preko firme "Srebrena malina", još uvijek je na carini na Aerodromu Sarajevo i čeka se uplata PDV-a, potvrdio je za N1 Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.