Ambasada SAD: Dodikove zablude o otcjepljenju opasno odvraćaju od mirne BiH

.
Prema ustavu Bosne i Hercegovine, ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi, naglasili su iz Ambasade SAD

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini su se oglasili i naglasili kako je separatistička politika Milorada Dodika opasna, ne samo po stabilnost i sigurnost BiH, nego i cijelog regiona zapadnog Balkana.

- Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijelog regiona zapadnog Balkana. 

Ovakve izjave, kao i njegovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine su upravo razlog zašto je gospodin Dodik pod američkim sankcijama.

Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi.

Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - poručili su iz Američke ambasade u BiH.