Ambasada SAD o optužbama Jukić: Naša poruka na Twitteru govori sama za sebe

Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić oglasila se danas povodom sastanka američkog ambasadora Erica Nelsona i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brocka Biermana koji su se nedavno susreli s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH i razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH.

Ružić je, između ostalog, kazala da joj je "neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o VSTV-u", da se "bilo koja ambasada nema pravo miješati se u izbor glavnog tužitelja ili bilo koje pravosudne funkcije niti nametati svoja rješenja", da "apsolutno osuđuje potez Ambasade SAD", da se "Američka ambasada miješa u rad pravosuđa", da "nikako da smatra dobronamjernim takav postupak".

Zatražili smo i reakciju Ambasade SAD.

"Naša poruka na Twitteru govori sama za sebe. Američki ambasador Eric Nelson i Brock Bierman, pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, susreli su se s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH", naveli su za N1 iz Ambasade SAD.

Na sastanku održanom prošle sedmice sa Nelsonom i Biermanom prisustvovali su sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, ​član VSTV-a BiH i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović, kao i glavni kantonalni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić.