Ambasada SAD se obrušila na SDA, HDZ i SNSD: Niste ispunili ustavne obaveze

.
HDZ BiH je uz podršku SNSD-a neprimjereno iskoristio hitnu proceduru da podnese prijedloge izborne reforme za koje je već utvrđeno da su u suprotnosti sa pravnim standardima EU i standardima ljudskih prava, istakli su

 

Sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona BiH na incijativu HDZ-a nije imala kvorum, jer delegati SDA nisu prisustvovali na sjednici. 

Povodom toga, oglasila se Ambasada SAD u BiH. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Današnji događaji u Domu naroda Parlamenta BiH bio je kolektivni neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze. HDZ BiH je uz podršku SNSD-a neprimjereno iskoristio hitnu proceduru da podnese prijedloge izborne reforme za koje je već utvrđeno da su u suprotnosti sa pravnim standardima EU i standardima ljudskih prava. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao daljnju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Odluka SDA da zloupotrijebi zahtjev za kvorumom Doma naroda PS za blokiranje rasprave također nije bila u skladu sa principom funkcionalnih, demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati debatom i glasanjem, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou destabilizuju antidejtonsko ponašanje, bez obzira ko to čini.

Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstrukcije rada institucija, političke stranke bi se trebale fokusirati na ostvarive reforme i djelovanje na jačanju demokratskih institucija BiH.

Ovo uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje Općih izbora u oktobru i odobrenje Parlamenta zakona o integritetu izbora na osnovu doprinosa CIK-a, civilnog društva i ODIHR-a. Lideri BiH imaju duboku odgovornost da učestvuju u upravljanju, izgrade konsenzus i ispune očekivanja građana o pravovremenim, demokratskim izborima i napretku ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici naroda - zaključili su iz Ambasade SAD.

FOTO: AVAZ