Ambasada SAD-a: Žalimo zbog glasanja BiH u UN-u i od nje očekujemo podršku za ljudska prava Iranaca

.
Ambasada SAD-a oglasila se povodom suzdržanosti BiH prilikom glasanja o rezoluciji generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu rekavši da žali zbog takve odluke i da očekuje da BiH nastavi s usklađivanjem politike sa stavovima Evropske unije.

 

"SAD žali što se BiH suzdržala od glasanja o rezoluciji Trećeg komiteta Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra u kojoj se poziva Iran da prekine upotrebu prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu", navodi se u saopćenju.

Dodali su da od BiH očekuju veću podršku za osnovna ljudska prava iranskog naroda, kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Evropske unije na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

"Sjedinjene Države su čvrste u našoj posvećenosti podršci iranskom narodu koji protestuje širom zemlje i zahtijeva odgovornost za svoju vladu", ističu iz ambasade.

Na kraju naglašavaju da će nastaviti tražiti od iranskih zvaničnika i vladinih institucija da odgovaraju za kršenja ljudskih prava iranskog naroda.

Jučer se oglasio ambasador stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj koji je rekao da je glasanje obavljeno u skladu s instrukcijom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN New York je, u skladu sa utvrđenom procedurom pribavljanja instrukcija o glasanju na sjednicama UN, prilikom glasanja o navedenoj rezoluciji postupila sukladno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao što postupa i u svim drugim slučajevima", rekao je Alkalaj.