Ambasador BiH u Japanu za N1: Niko od državljana BiH nije zaražen koronavirusom

KORONAVIRUS
Niko od državljana Bosne i Hercegovine nije zaražen koronavirusom, potvrdio je ovo za N1 ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Berjan ističe za N1 kako Ambasada BiH u Japanu do sada nije imala specifičnih upita od državljana BiH koji žive, rade ili studiraju u Japanu u vezi sa koronavirusom.

"Ambasada BiH u Japanu je, u nekoliko navrata do sada, slala putem e-maila našim državljanima koji su na evidenciji Ambasade, korisne informacije u vezi sa koronavirusom. Niko od državljana BiH nije zaražen koronavirusom. Trenutno u Japanu, prema našoj evidencija, boravi oko 50 državljana BiH", istakao je Berjan.

Naveo je kako se državljanima BiH savjetuje da se pridržavaju mjera predostrožnosti radi prevencije zaraze koronavirusom a prema uputstvima Ministarstva zdravlja Japana, da izbjegavaju veća okupljanja, nose zaštitne maske u sredstvima javnog prevoza i da što češće peru, odnosno dezinfikuju ruke.

"Svakodnevno se analizira i procjenjuje situacija na terenu i trenutno se ne razmatraju bilo kakve dodatne mjere", istakao je ambasador BiH u Japanu te navodi kako je Ambasada BiH po ovom pitanju u stalnom kontaktu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Ministarstvom inostranih poslova Japana te Ministarstvom zdravlja zemlje domaćina.

"Ambasada BiH je u svakodnevnom direktnom kontaktu sa državljaninom BiH koji se još uvijek nalazi na Diamond Princess, luksuznom kruzeru koji je u režimu karantina usidren u japanskoj luci Yokohama. Trenutno se dobro osjeća i nije zaražen koronavirusom. S obzirom da je on član posade kruzera, do sada je obavljao minimum aktivnosti iz svog sektora zaduženja, strogo se pridržavajući propisanih mjera zaštite u ovim okolnostima", izjavio je Berjan za N1.

Kako je rekao ambasador BiH u Japanu, svi preostali putnici kruzera, prema unaprijed utvrđenom rasporedu, trebalo bi da se iskrcaju u toku današnjeg dana, čime bi se praktično stvorili uslovi da se svi članovi posade koji su uglavnom smješteni u dvokrevetne kabine, razmjeste u oslobođene kabine, nakon sanitarizacije prostora, po principu „jedan čovjek-jedna kabina“.

"Od trenutka iskrcavanja posljednjeg putnika počinje karantin u trajanju od 14 dana za članove posade kruzera jer oni, obavljajući svoje redovne aktivnosti na kruzeru, nisu bili u potpunom sistemu karantina kao putnici, i samim tim su bili izloženi većem riziku od zaraze u svakom trenutku", naveo je.

Prema posljednjim informacijama, trenutno je koronavirusom inficirano 634 osoba ili 17,1 posto od ukupnog broja osoba na kruzeru Diamond Princess.