Ambasador Sven Alkalaj: Potrebno je krivce navesti imenom i prezimenom

.
Očekujem da Vijeće sigurnosti dobije aktuelne i precizne informacije o stanju u BiH i stvarima koje bi se u narednom periodu trebale uraditi, kaže Alkalaj

 

Ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj zadovoljan je zbog činjenice što će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH govoriti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On kaže da, kada je o BiH riječ, stvari idu u dobrom pravcu.

Volume 0%

 

Mir i sigurnost

- Očekujem da Vijeće sigurnosti dobije aktuelne i precizne informacije o stanju u BiH i stvarima koje bi se u narednom periodu trebale uraditi. Sigurno je da BiH treba podršku da se etničke podjele prevaziđu, da se ide u pravcu jedne moderne evropske države koja treba uskoro da dobije i kandidatski status, ali i da se stvara takva klima da BiH bude jedno demokratsko društvo u kojem će se poštovati ljudska prava i sve vrijednosti za koje se univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima i zalaže. To je i jedan od elemenata za mir i sigurnost u regionu – kazao je Alkalaj za „Avaz“.

U javnost je, podsjetimo, prije nekoliko dana procurio sadržaj izvještaja visokog predstavnika, koji će na sjednici Vijeća sigurnosti direktno imenovati krivce za situaciju u BiH. Pored ostalog, Šmit navodi da od prošle godine vlasti RS na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom intenziviraju pokušaje preuzimanja nadležnosti države u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza. Na ovaj način se narušavaju osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma, već direktno prijeti poništavanjem svih reformi postignutih u zadnjih 25 godina, navodi se u izvještaju.

- Ja sam imao prilike da vidim izvještaj i mislim da je vrlo dobro urađen. Potrebno je krivce navesti imenom i prezimenom, a ne koristiti termin „neki“, kako bi i Vijeće sigurnosti znalo ko su remetilački faktori u BiH, koji nas svojim blokadama institucija, paralelnim sistemima i prenosom nadležnosti dovode u situaciju da BiH ne može krenuti naprijed ka ispunjavanju 14 uslova za napredak ka EU – ističe Alkalaj.

Čvrst stav

Pojašnjava da u ime BiH na sjednici može govoriti jedan član delegacije i to najviši po rangu, što je u ovom slučaju predsjedavajući Džaferović.

- On će sigurno iznijeti informacije koje zemlje članice treba da čuju. Pazite, refleksije Ukrajine mogu se odraziti na BiH i zemlje zapadnog Balkana. Zato je vrlo bitno da se zauzme čvrst stav da su takve stvari nedopustive i da Svjetska organizacija stoji iza mira na Balkanu i da je spremna spriječiti svaku eskalaciju koja može doći i kao posljedica rata u Ukrajini, ali i nekih drugih odjeka protiv kojih se svijet bori, kako bi region bio stabilan i kako bi se osigurao napredak i privrede koja je definitivno u teškom stanju u ovoj novonastaloj situaciji – kaže Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u.

FOTO: AVAZ