Ambasadorica Švicarske potvrdila spremnost za pomoć i saradnju sa USK

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini, Andrea Rauber Saxer, boravila je u utorak u posjeti premijeru Unsko-sanskog kantona, Mustafi Ružniću. U razgovoru sa kantonalnim premijerom ambsadorica se naročito zanimala za migrantsku situaciju i najavila podršku Kantonu u projektima u oblasti zdravstva i vodonsnabdijevanja. Istaknuta je nephodnost da nadležne državne institucije što prije preuzmu kontrolu i nadzor nad migranstkom situacijom jer samo na taj način funkcionišu i sve ostale zemlje koje se trenutno nalaze na migrantskoj ruti.

- "Koliko god nam je cilj pomoći u zbrinjavanju migranata i izbjeglica, toliko mislimo i na potrebe lokalnog stanovništva. Maksimalno ćemo pokušati pomoći Unsko-sanskom kantonu u projektima podrške ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, odnosno poboljšanja medicinske pomoći pacijentima", rekla je ambasadorica Saxer, koja je ponudila da se založi i u uspostavljanju direktnog kontakta i saradnje USK sa jednim od švicarskih kantona.

Premijer Ružnić, sa savjetnikom Nihadom Šušnjarom, prezentirao je ambasadorici Švicarske i aktivnosti Vlade Kantona kojima se želi postići unaprijeđenje poslovnog ambijenta te prijedloge za uspostavljanje insitucionalne saradnje među kantonima u Federaciji BiH radi razmjene dobrih praksi, a po uzoru na švicarske kantone.

- "Značajna nam je podrška našim zdravstvenim ustanovama, ali i posredovanje u povezivanju s kantonima u Švicarskoj, kako bismo pokušali, kada je u pitanju međusobna saradnja, slijediti njihov primjer i u Federaciji BiH", kazao je premijer Ružnić.