Ambasadorica Uebber: Njemačka će se boriti za evropski put BiH

uebber
Njemačka danas preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. Prvi put u posljednjih deceniju i po, na čelu EU će biti neko ko je blizak saradnik Angele Merkel. Koliko to može pomoći da se Evropa izvuče iz krize? Da li će predsjedavanje Njemačke Vijećem EU imati značaj za BiH? Za Novi dan govori ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Uebber.


Tokom šest mjeseci predsjedovanja EU, na rješavanje kojih pitanja će biti fokusirana Njemačka?

Predsjedavanje preuzimamo već 13. put i svako predsjedavanje je izgledalo drugačije, sa fokusom na različita pitanja. Sada ćemo se baviti korona krizom, nadamo se da ćemo razviti cjepivo kako bi trajno riješili ovaj problem. Osim toga, bavit ćemo se privrednim i društvenim posljedicama te krize. Ne želimo samo suzbiti ovaj virus, želimo i poboljšati ekonomski razvoj nakon pandemije. Pokušat ćemo da Evropu trajno i održivo izvedemo iz korona krize. Radit ćemo i na jačanju stubova prava na kojima je podignuta Evropska unija. Također, bavit ćemo se i digitalnom transformacijom. Moto našeg predsjedavanja je "Zajedno za Evropu".

Šta će za Bosnu i Hercegovinu značiti predsjedavanje Njemačke Unijom, koliko Njemačka BiH može pomoći na evropskom putu, olakšati ga, učiniti da bude kraći?

Želimo podržati zemlje Zapadnog Balkana da prevladaju korona krizu. Bosna i Hercegovina će dobit pomoć u iznosu od 80 miliona eura za saniranje posljedica. Što se tiče pristupnih pregovora BiH - oni će biti u fokusu našeg interesovanja. Mi ćemo se boriti za evropski put BiH i to će biti jedna od važnih tema tokom našeg predsjedavanja. Jasno je da neće biti "kratica" niti "posebnih puteva". BiH će se morati pridržavati svega što je propisano.

Njemačka kancelaraka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron imaju plan za spas Evrope u vrijednosti od 750 milijardi eura. Koliko taj plan može biti uspješan kad je u pitanju Evropa i da li to na neki način može imati značaj za BiH?

Osiguravanje finansijskih sredstava predstavlja osnov za provođenje mjera za ublažavanje korona krize. Osamnaestog jula u Briselu se sastaju šefovi vlada i to će biti njihov prvi sastanak od početka pandemije. Razgovarat će o dva plana finansiranja. Prvi plan je višegodišnji okvir koji će biti glavni instrument EU za savladavanje krize i on će trajati u periodu 2021-2027. Predložena je 1,1 bilijarda eura za taj plan finansiranja. Postoji i drugi plan - posebni program za savladavanje krize koji se zasniva na prijedlogu Macrona i Merkel i on ima obim od 750 milijardi eura. Dakle, Evropska unija će u sljedećim godinama imati na raspologanju te iznose.

U kojim još segmentima će predsjedavanje Njemačke Vijećem EU bit značajno za samu Njemačku, ali i ostale evropske zemlje?

Kancelarka Merkel je rekla kako je Evropi potreba Njemačka, kao što je Njemačkoj potreba Evropa. Mi smo kao predsjedatelji, upravo zbog toga, u naš fokus stavili budućnost Evrope.

Merkel je naglasila da je Evropi potreban "snažan glas za zaštitu ljudskog dostojanstva, demokratije i sloboda". Na koji način Njemačka može doprinijeti toj zaštiti u zemljama EU, ali i u BiH?

Evropska unija nije samo politički i ekonomski projekata, to je i zajednica zajedničkih vrijednosti. U kriznim vremenima je važno da naglasimo naše vrijednosti i da ih branimo. Suštinska tema je tema pravne države, a ona je temelj za očuvanje svih drugih prava i sloboda. Što se tiče Bosne i Hercegovine - provođenje temeljnih prava i sloboda je izuzetno važno jer je to nešto što približava BiH Evropskoj uniji. Ovdje imamo još jako mnogo posla.