Amel Sejfović na suđenju za bjekstvo: Cijeli zatvor bi sa mnom pobjegao da sam to htio

Suđenje Amelu Sejfoviću i drugima za bjekstvo iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo nastavljeno je danas u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu, a na glavnom pretresu su bila prisutna četiri svjedoka, među kojima i Haris Šadija.

Šadija je neposredno prije bjekstva boravio u istoj ćeliji sa Sejfovićem, zajedno s još nekoliko osoba, a u sudnici je izjavio kako nije znao da Sejfović sprema bjekstvo, kako nije čuo da telefonski organizuje bjekstvo te kako nije znao da li je imao pištolj.

"Prije izlaska na šetnju sam bio zadužen za čišćenje toaleta, ribao sam pločice tako da ne znam ko je od zatvorskih čuvara dolazio po Amela da ga odvede u zatvorski stacionar. Ne znam ni koliko se zadržao", kazao je Šadija opisujući dešavanja u zatvoru neposredno prije bjekstva.

Napomenuo je da je po povratku u ćeliju uočio kako Amel Sejfović zajedno s ostalim pritvorenicima klanja podne-namaz.

"Niko se nije pozdravljao kad su otklanjali podne-namaz, bilo je sve isto kao uobičajeno. Spuštali smo se nakon toga zajedno u šetnju i nisam vidio da li je Amel Sejfović imao pištolj", rekao je Šadija.

Odgovarajući na pitanja tužilaca i odbrane Šadija je kazao da je Sejfović imao telefon, ali da ga nikad nije čuo kako organizuje bjekstvo.

Za pitanje se javio i Amel Sejfović, nastojeći da kroz odgovore svjedoka ukaže na to kako bjekstvo nije bilo organizovano.

"Da li bi ti pobjegao sa mnom da sam te pozvao?", upitao je Sejfović, na šta je Šadija kroz smijeh odgovorio da bi.

Sejfović je želio ukazati na to kako je imao veliki utjecaj na zatvorenike i kako bi, da ih je pozvao, većina zatvorenika bila saučesnici bjekstva. 

Osim Šadije, na suđenju su se pojavila još tri svjedoka. Jedan od njih je i bivši zatvorski stražar koji se igrom slučaja zadesio u Radićevoj ulici u toku bjekstva i vidio motor na kojem su bile dvije osobe.

Svjedok je napomenuo kako je nakon toga od kolega saznao da se radilo o bjekstvu Amela Sejfovića.

Podsjećamo, Amela Sejfovića se tereti za organizovani kriminal, što je rezultiralo bjekstvom iz zatvora, uz nedozvoljeno posjedovanje i nošenje oružja i druga popratna djela. 

Osim njega, za saučesništvo su optužnicom obuhvaćeni Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak.