Američka vojska će moći pucati na migrante

Ministru odbrane Jamesu Mattisu je odobreno da vojskom brani američke carinike i graničare na granici s Meksikom.

Američki ministar odbrane James Mattis saopćio je da mu je Bijela kuća dala ovlaštenje da vojskom brani američke carinike i graničare na granici s Meksikom.

Agencija AP objašnjava da to znači da će Mattis imati ovlaštenje da u slučaju nasilja ili drugih incidenata na granici pošalje vojsku koja bi branila osoblje i hapsila migrante, prenosi Tanjug.

Mattis je rekao da vojska ne bi preuzimala ovlaštenja organa reda, a da bi migranti bili zadržani samo nekoliko minuta ili sati, ali je dodao da će vojska imati ovlaštenja da otvori vatru ukoliko je to neophodno.

Vojska bi intervenirala na američkoj jugozapadnoj granici samo u slučaju specifičnog zahtjeva Ministarstva unutrašnje sigurnosti, objasnio je Mattis.

Troškovi misije 210 miliona dolara

Pentagon je procijenio da će troškovi vojne misije na granici SAD-a i Meksika, prema sadašnjim planovima, iznositi 210 miliona dolara.

Navodi se da je u tu sumu uključeno 72 miliona dolara za 5.900 američkih vojnika u aktivnoj službi, koji trebaju pružiti podršku pripadnicima carinske i pogranične službe.

Do sada je izdvojeno 138 miliona dolara za 2.100 pripadnika trupa Nacionalne garde američke vojske, koji su od aprila ove godine angažirani u odvojenoj misiji zaštite granice.

AP navodi da su ovi troškovi u vidu izvještaja predati Kongresu, Pentagon ih još uvijek nije objavio, ali je agencija dobila primjerak tog izvještaja.

Navodi se da će troškovi iznositi više od 210 miliona dolara ukoliko vojnicima u aktivnoj službi misija bude produžena nakon roka za njeno okončanje, koji ističe 15. decembra.