SAD: Američka vojska je 2018. u inozemnim operacijama ubila 120 civila

U vojnim akcijama SAD-a tokom 2018. godine ubijeno je oko 120 civila u Iraku, Siriji, Afganistanu i Somaliji, objavio je Pentagon u izvješću, iznoseći manje brojke nego što tvrde promatračke skupine.

Godišnje izvješće Kongresa pokazuje značajan pad ubijenih civila u odnosu na 2017. kada ih je ubijeno gotovo 800, djelomice zbog toga što su se usporile operacije protiv militanata Islamske države u Iraku i Siriji.

Promatračke skupine objavile veće brojke

U vojnim operacijama je prošle godine u Afganistanu ubijeno 76 civila, 42 su ubijena u Iraku i Siriji, a dva su ubijena tijekom napada u Somaliji, navodi se u nedavnom izvješću koje prati zračne i kopnene vojne operacije američke vojske, prenosi 24sata.

Pentagon procjenjuje da u Libiji i Jemenu nije ubijen nijedan civil, navodi se u izvješću.

Broj civilnih žrtava je u izvješću puno niži od onoga koji su objavile promatračke skupine.

Amnesty International i promatračka skupina Airwars su u izvješću krajem travnja objavile da je za vrijeme američkog napada 2017., kojim se nastojalo protjerati militante Islamske države iz sirijske Al-Rake, ubijeno više od 1600 civila. 

U veljači je misija UN-a za pomoć Afganistanu (UNAMA) navela da je 1185 civila ubijeno tijekom operacija provladinih snaga u 2018.