Američki avioni napali sirijsku vojsku: "To je bila samoobrana"

Sirijski državni medij je, pozivajući se na vojni izvor, rekao da su mlažnjaci koalicije pod vodstvom SAD-a u subotu napali položaje sirijske vojske blizu bojišnice protiv Islamske države, čime su nanijeli štetu sirijskoj vojsci i ranili dva vojnika.

Glasnogovornik koalicije pod vodstvom SAD-a, koja se bori protiv posljednjih džepova otpora Islamske države istočno od Eufrata, rekao je kako je pucano na njihove lokalne saveznike, koji su "upotrebljavali svoje pravo na samoobranu", dodajući da je incident bio pod istragom.

"Zrakoplovi američke koalicije su pokrenuli agresiju ovu večer protiv jedne od postrojbi Sirijske arapske vojske, koja je djelovala u području Albukamala, u jugoistočnom predjelu Deir ez-Zora", prenijela je u nedjelju sirijska državna novinska agencija, pozivajući se na vojni izvor.

U napadu su ozlijeđena dva vojnika, a uništen je top, naveo je izvor.

"Pucano je na naše partnerske snage, koje su upotrijebile inherentno pravo na samoobranu", rekao je glasnogovornik koalicije pukovnik Sean Ryan putem e-maila.

ISIS spao na nekoliko sela

Koalicija podržava Sirijske demokratske snage (SDF), koje sačinjavaju razne sirijske milicije koje predvodi kurdski YPG.

Islamska država trenutno kontrolira samo nekolicinu sela u Siriji, nakon što su u 2017. SDF i Sirijska vojska zauzeli gotovo cijeli teritorij pod kontrolom Islamske države, prenosi Hina.hr.

Džihadistička grupa također kontrolira enklavu u pustinji, unutar teritorija pod kontrolom sirijske vojske.

Teritorij Islamske države oko Eufrata se sastoji od samo dva sela, rekao je Ryan, dodajući da koalicija očekuje da će ih "uskoro očistiti" te da su preostali borci Islamske države većinom stranci.

Rusija i SAD su održavali vojnu komunikaciju kako bi spriječili neplanirane sukobe između dvije vojske, koje se bore protiv Islamske države. Međutim, došlo je do nekih sukoba.