Iranski komandant: Amerika će polomiti zube ako krene protiv Teherana, bit će više ponižena nego u Afganistanu

.
Vođa iranskih Quds snaga specijaliziranih za operacije u inostranstvu zahtjevao je od SAD-a da povuče svoje snage iz regije te je zaprijetio da će poniziti najmoćniju svjetsku vojnu silu ukoliko napravi poteze protiv Teherana.

Brigadir general Esmail Qaani iz elitne Revolucionarne garde i komadant Quds snaga je rekao da će odbrana zemlje biti nastavljena te je odao počast "mučenicima",

Obraćajući se Washingtonu Qaani je rekao da se SAD trebaju pripremiti za poniženje gore od onog u Afganistanu te je pozvao američke snage da se zauvijek povuku iz regije.

On tvrdi da su SAD godinama slabile Iran sankcijama, no da su se stvari promijenile te da su sada Amerikanci ti koji će patiti. Istakao je iranski napredak u vojnoj opremi te tehnički razvoj, a poručio je i da "Amerika zna da će joj, ukoliko napravi najmanji potez protiv Irana, biti polomljeni zubi u ustima".

Odnosi između SAD-a i Irana se sniu poboljšali otkako je Joe Biden postao američki predsjednik ranije ove godine. Bivši predsjednik Donald Trump je svjedočio pogoršanju odnosa, unilateralno se povukao iz nuklearnog dogovora postignutog tokom mandata američkog predsjednika Baracka Obame te je napetnuo teške sankcije Teheranu 2018. godine.

Pokušaji da se SAD i Iran vrate za pregovarački sto zbog dogovora iz 2015. godine koji ograničava nuklearne ambicije Teherana zasad nisu dali rezultat.