Amerikanci obilježavaju 245. rođendan svoje države: Održano i tradicionalno takmičenje u jedenju viršli

.

Vatromet je bio vrhunac ovog praznika, a dva najspektakularnija priređena su iznad Nacionalnog tržnog centra u Vašingtonu i na Ist Riveru u Njujorku

Amerikanci su danas uz vatromet obilježili 245. rođendan svoje države - Dan nezavisnosti, nakon što su prošle godine proslave gotovo potpuno izostale zbog pandemije koronavirusa.

Kao i uvijek, vatromet je bio vrhunac ovog praznika, a dva najspektakularnija priređena su iznad Nacionalnog tržnog centra (National Mall) u Vašingtonu i na Ist Riveru u Njujorku.

Neki klasični događaji koji su tradicionalni za 4. juli, kao što je takmičenje u jedenju viršli na Koni Ajlendu u Bruklinu, održavaju se uz smanjene kapacitete da bi se omogućilo socijalno distanciranje zbog opasnosti od virusa korona, koji je do sada odnio živote više od 600.000 Amerikanaca.

Pojava delta soja, nove agresivnije varijante virusa, naglasila je bojazni i od novog talasa bolesti među nevakcinisanim.

U Vašingtonu nevakcinisane osobe, koje su među 1.000 ljudi koji prisustvuju proslavi 4. jula na travnjaku Bijele kuće u organizaciji predsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden), moraju da nose maske, rekli su zvaničnici.

I pored slavljeničke atmosfere ovaj praznik nije bio sasvim bezbrižan. Američko službe sigurnosti upozorile su prošle sedmice na prijetnje nasiljem od domaćih ekstremističkih grupa.

Očekuje se da će ovo do sada biti najprometniji praznik jer će oko 43,6 miliona Amerikanaca biti za volanom, pet posto više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2019. godine, saopćilo je Američko automobilsko udruženje.