Amfilohije optužio Vučića da će prodati Kosovo i izazvao žestoke reakcije

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se ne sjeća da je mitropolit Amfilohije sa "toliko zlovolje" nastupao u javnosti kada se Crna Gora osamostaljivala, kao i da se ne sjeća da je "proklinjao svoje pulene i miljenike iz prethodnih vlasti" kada su "šutili na proglašenje kosovske nezavisnosti".

On je mitropolita optužio da unaprijed "tuži, presuđuje i govori" kakva bi bila srbijanska politika.

"Izdajnikom nazivate srpskog predsjednika, čovjeka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio", naveo je Đurić.

Dodao je da je mitrpolit prešutio da je Srbija za vrijeme vlasti Aleksandra Vučića potpuno ili djelimično obnovila 49 crkava i manastira na Kosovu, a da je upravo predsjednik Srbije odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i spriječio članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama i doveo do 15 povlačenja priznanja.

"Bili biste, dakle, u pravu da ste predsjednika Vučića nazvali ktitorom i zaštitnikom naše crkve i pravoslavne vjere na Kosovu i Metohiji, umjesto što ga optužujete za stvari koje ni izbliza nisu tačne", rekao je Đurić.

Mihajlović: Zar u SPC nema nikog mudrijeg

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je krajnje vrijeme da u Srbiji prestanu podjele na "patriote i izdajnike" i da su mnogo nesreće Srbiji donijeli oni koji su je delili.

"Zar u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je svakako najzaslužnija za opstanak Srba na Kosovu i koja je zajedno sa našim građanima prošla kroz sve grozote svih ovih decenija, nema nikog mudrijeg, nekog ko malo bolje razumije problem Kosova", upitala je u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona se zapitala i da li u SPC-u postoje i neki drugi velikodostojnici koji znaju i imaju nešto drugo da kažu o Kosovu "osim bacanja kletvi, uvreda i podjele među ljudima", prenosi N1.

"Ima li u SPC nekog razumnijeg od onog koji je držao parastos živim ljudima da sagleda kako Vlada Srbije i predsjednik Srbije pokušavaju da postignu kompromisno rješenje srpskog i albanskog naroda na Balkanu. Ili će i SPC-u samo dodatno da dijeli već dovoljno podijeljen narod na patriote i izdajnike", upitala Mihajlović.

Dodala je i da je "sramno takvo ponašanje pojedinih crkvenih velikodostojnika".