Cvijanović odlikovala Anu Brnabić ordenom kojeg nose i Karadžić, Mladić...

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović jutros je u Palati Republike u Banjoj Luci povodom 9. januara, dana RS odlikovala „zaslužne institucije i pojedince“.

- Zadovoljstvo mi je što obilježavamo još jedan dan Republike u miru, stabilnim okolnostima, i političkim i ekonomskim - rekla je Cvijanović na početku svog obraćanja prisutnima.

Prema njenim riječima, stabilne i jake institucije garancija su stabilne i jake Republike.

- Zadovoljna sam zbog toga što smo u prošlosti uspjeli da savladamo brojne prepreke, znam da će ih biti i u budućnost, ali vjerujem u čvrstinu ovog naroda, vjerujem u naše građane i u snagu naših institucija - kazala je Cvijanović.

Zahvalila je svima onima koji su dali svoj doprinos na jačanju RS-a i onima koji su pomogli da RS, kako je rekla, bude vidljivija.

- Posebno sam zadovoljna što smo se okupili da kažemo da dan Republike proslavljamo u miru i da želimo da ona bude još jača i stabilnija, da smo opredijeljeni da radimo na tome i zadovoljni zbog toga što smo uspjeli konstituisati vlast - navela je Cvijanović.

Prisutnima se obratila i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koju je Cvijanović odlikovala ordenom RS na lenti.

Brnabić je istakla kako će ovo odlikovanje, koje je ocijenila potvrdom odgovorne politike Vlade i predsjednika Srbije, biti stalni podsjetnik na „obaveze i dužnosti koje nosi naš bratski odnos“.

- To je odnos koji svakako prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje i u kojem postoji u svakom smislu nešto mnogo veće i značajne od samo diplomatskog i samo administrativnoj. Riječ je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak RS-a - kazala je Brnabić.

Odnos između RS-a i Srbije, kako je kazala, baziran je međusobnoj brizi i podršci, a ne samo na riječima, već i na konkretnim projektima, izgradnji i obnovi škola, obdaništa, bolnica, puteva...

- Ovo odlikovanje je za mene posticaj za još ozbiljniji i vrijedniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti - dodala je Brnabić.

Orden Republike Srpske je ustanovljen 1993. godine, a među dobitnicima su sve sami doajeni i presuđeni ratni zločinci: bivši predsjednik RS Radovan Karadžić, komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić, potpredsjednici Republike Srpske Biljana Plavšić i Nikola Koljević, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi.