Andrej Plenković: Franjo Tuđman je bio vizionarski državnik

Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana delegacija HDZ-a predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem položila je u ponedjeljak na Mirogoju vijenac i zapalila svijeće na njegovom grobu. Plenković je Tuđmana nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku.

Istaknuo je da je Tuđman u ključnim, prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent pronašao način, uz potporu hrvatskog naroda, da Hrvatska postane i demokratska i slobodna, međunarodno priznata država.

"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, inzistirao na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", poručio je. 

Sve što se događalo kasnije praktički je u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti zacrtano, rekao je premijer te izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska tim putem nastavila i u pogledu članstva u EU i članstva u NATO-u, u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskog društva i samostalne RH.

Na pitanje zašto je tekst deklaracije o položaju Hrvata u BiH pred članove saborskog odbora prošloga četvrtka došao u izmijenjenoj verziji, na što se požalio dio članova odbora, Plenković je rekao da je to stvar koja će biti raspravljena sredinom ove sedmice u Saboru.

"Na zastupnicima u Saboru je da iznjedre tekst za koji misle da je kvalitetan i primjeren onim porukama koje naše predstavničko tijelo na ovu temu želi uputiti", odgovorio je Plenković, prenosi HRT.